Založ si blog

Platy lekárov 07

Platy lekárov 07

 

Čo píšu o platoch lekárov médiá? Niektoré sú tendenčné, niektoré sa snažia o objektivitu. Nedorozumenia vznikajú najmä z toho, ak  novinári nerozlišujú medzi platmi lekárov v štátnych nemocniciach, ambulantnými lekármi (všeobecnými a špecialistami), a tiež medzi platmi sestier v štátnych zariadeniach a neštátnych, či v ambulanciách.

Niekoľko článkov, ktoré vedia verejnosť dobre podráždiť:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/309167-co-sa-skryva-za-vysokymi-platmi-lekarov-a-sestier/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/309040-kolko-skutocne-zarabaju-lekari-a-sestry/

https://www1.pluska.sk/Rady-a-tipy/O-tieto-platy-sa-lekari-boja-Zarobky-v-slovenskych-nemocniciach-vam-vyrazia-dych?utm_medium=interlinkMN&utm_campaign=MN&utm_source=P1D

http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/309048-relativne-vzate/

Diametrálne odlišný pohľad na vec majú samozrejme samotní lekári:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/345714-ake-zarobky-maju-lekari-zavisi-to-od-poctu-pacientov-a-od-regionu/

https://plus7dni.pluska.sk/Rozhovory/Lekar-Marian-Soth-Pacient-je-ten-kto-musi-povedat-vlade-ja-to-potrebujem.-Inak-sa-dalej-nepohneme!

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/487858-ambulancie-su-v-koncoch/

https://www1.pluska.sk/Rady-a-tipy/Lekari-sa-buria-a-hovoria-o-sabotazi-Minister-zdravotnictva-nam-chce-siahnut-na-platy?utm_medium=interlinkMN&utm_campaign=MN&utm_source=P1D

Lenže mnohí lekári nie sú odkázaní len na príjmy zo základného platu:

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/kto-v-zdravotnictve-vlani-zarobil-najviac/

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/majetky-verejnych-funkcionarov-kto-v-zdravotnictve-zarobil-najviac

 

Nielen podľa médií, ale aj podľa oficiálnych analýz nie sú platy lekárov tak nízke, ako to prezentuje Marian Kollár. Pojednáva o tom aj správa Revízia výdavkov na zdravotníctvo II z roku 2019 vypracovaná Ministerstvom zdravotníctva a Ministerstvom financií na str. 83-90:

Platy slovenských lekárov v ústavných zariadeniach sú vyššie ako v krajinách V3, avšak o približne 10 % nižšie ako priemer krajín EÚ s dostupnými dátami. Porovnanie príjmov ambulantných lekárov, pracujúcich často ako samostatne zárobkovo činné osoby, dostupné nie je (Graf 57). …

Z grafu vidno, že platy lekárov sú 2,4-násobkom priemernej mzdy v NH, v krajinách V3 je to 2,1-násobok a v krajinách EU-15 je to 2,9-násobok.

Aké sú úskalia platového automatu?

… V súčasnosti štát špecificky určuje alebo reguluje mzdy zdravotníckych pracovníkov v ústavných zariadeniach, bez ohľadu na to, či ide o súkromných alebo verejných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Odmeňovanie pracovníkov je odvodzované od násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa priznáva základná zložka mzdy – tzv. platový automat.  Násobok je špecifický pre jednotlivé kategórie pracovníkov.

Tento systém má niekoľko možných nedostatkov:

–  Mzdy predstavujú takmer 60 % prevádzkových nákladov nemocníc. Okrem platového automatu rast miezd v nemocniciach ovplyvňujú aj kolektívne zmluvy. Nemocnice by mali byť schopné so zdravotnými poisťovňami vyjednať aspoň rast úhrad, ktorý by zodpovedal zákonnému nárastu ich personálnych nákladov (platový automat a sociálne balíčky). V prípade, že sa tak nestane, ich hospodársky výsledok sa zhoršuje. Legislatíva nemocniciam určuje rast nákladov, avšak diskusiu o výnosoch ponecháva na zdravotné poisťovne a existenciu prospektívnych rozpočtov.

–  OECD (2017) v prehľade slovenského zdravotníckeho systému odporúča, aby mzdy lekárov neboli viazané na priemernú mzdu v krajine. Zrušenie platových automatov a prechod na nový systém s väčším dôrazom na odmeny za výkony a ich kvalitu by mohli priniesť vyššiu hodnotu za peniaze (nárast kvality pri zachovaní celkových výdavkov na mzdy.

Alternatívou k súčasnému stavu je ponechať nárast celkového balíka na mzdy podľa vývoja priemernej mzdy v hospodárstve, ale prerozdelenie zdrojov medzi personál nechať na nemocnice, čo im umožní odmeňovať výkonnosť a kvalitu…

    Čo sa týka odmeňovania ambulantných lekárov (všeobecných a špecialistov), slovenský systém tiež nie je dobrý:

Súčasné nastavenie hlavnej časti platobných mechanizmov všeobecných lekárov nemotivuje k uplatňovaniu nových kompetencií. Všeobecní lekári sú platení z kapitácie, ktorá nemotivuje poskytovanie starostlivosti náročnejším pacientom, špecialisti platení za výkon sú naopak motivovaní k poskytovaniu nadmerného počtu výkonov.

Svetová banka (WB, 2018b) ponúka možnosti, ako systém vhodnejšie nastaviť:

–  Lekári s väčším počtom kapitovaných pacientov s chronickými poruchami alebo pacienti zo znevýhodneného prostredia by mali byť viac odmeňovaní pri poskytovaní komplexnej starostlivosti.

–  Podiel variabilnej kapitácie na príjmoch by sa mal zvýšiť. V súčasnosti však väčšina platieb (fixná kapitácia) odráža len vekovú distribúciu registrovaných pacientov

 Súčasný systém platby za výkon môže zároveň podporovať nadmerný počet výkonov u špecialistov, ktorí môžu mať motiváciu neposielať pacientov na výkon k všeobecnému lekárovi.Zároveň môže u špecialistov vyvolať odpor pri presune kompetencií pre výkony, ktoré špecialistom prinášajú veľké výnosy.

Pre efektívnu starostlivosť o pacientov s chronickými ochoreniami je potrebná koordinácia všeobecných lekárov a špecialistov. Koordináciu možno motivovať správne nastavenými mechanizmami platieb, napr. platbou za výkonnosť (pay-for-performance), ktorá reflektuje starostlivosť o chronicky chorých pacientov.

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846940x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu