Založ si blog

Nemocnice 56

Nemocnice 56

 

Inou kontroverznou postavou v rezorte slovenského zdravotníctva je Jozef Valocký. Za jeho osem-ročného autokratického pôsobenia mala síce nitrianska fakultná nemocnica najlepšie ekonomické výsledky, (inštitúcia INEKO ju vyhodnotila v roku 2016 ako nemocnicu roka), keď dlhodobo hospodárila  so ziskom, čo v prípade štátnych nemocníc je ojedinelou výnimkou, ale tieto výsledky boli draho zaplatené napätými personálnymi vzťahmi a mnohými prešľapmi v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Za jeho éry došlo napríklad k falšovaniu zdravotnej dokumentácie, aby sa zakryli skutočnosti o zle poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Z funkcie riaditeľa nitrianskej nemocnice ho síce na sklonku roku 2016 odvolali, ale od 1.decembra ho minister Drucker menoval riaditeľom Národného onkologického ústavu, na ktorom skončil  Jozef Dolinský, ktorý bol ministrom Druckerom preradený na funkciu šéfa tímu zodpovedného za prípravu a realizáciu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Za Valockého pôsobenia čelila nitrianska nemocnica viacerým kauzám:

Jeden z posledných prípadov (rok 2016), ktorým sa zaoberá úrad (ÚDZS), je prístup personálu na urgentnom príjme. Pacientku v kritickom stave tam v noci v polovici novembra priviezla záchranka. Praskol jej vred a záchranári upozorňovali, že stratila veľa krvi.

Napriek tomu sa o ženu s bolesťami nemal kto postarať a zdravotníci podľa svedkyne polhodinu čakali na chodbe, kým sa jej ujal lekár. Na urgentnom príjme by sa takéto niečo nemalo stať. Lekár tu musí byť stále k dispozícii, pretože sem privážajú pacientov s náhlou zmenou zdravotného stavu.

V lete sa v nitrianskej nemocnici vyostril problém s anesteziológmi, ktorí dali výpovede. Nahradiť tento výpadok sa nepodarilo hneď a pacientom odsúvali operácie. Lekári aj pacienti hodnotili pomery ako veľmi kritické. Iba riaditeľ Valocký vtedy tvrdil, že všetko je v poriadku.

Napokon prišiel do Nitry minister osobne preveriť Valockého tvrdenia o tom, či má oddelenie pod kontrolou. Riaditeľovi nariadil situáciu okamžite riešiť. Tomu sa darí stav postupne napĺňať, časť tímu však tvoria neatestovaní anesteziológovia, čo niektorí odborníci považujú za problém.

Na jeseň v roku 2013 zariadenie čelilo inému problému. Ukázalo sa, že detská lekárka zasahovala do zdravotnej dokumentácie tým, že vybielila niektoré medicínsky dôležité údaje. Išlo o novorodenca, ktorého predávkovali liekmi. Túto informáciu lekárka zmenila, k čomu sa sama neskôr priznala.

Riaditeľ Valocký lekárku kryl. Najskôr tvrdil, že žiadne bielenie nebolo, potom to objasňoval tým, že išlo len o opravu chybného záznamu kolegu. Doktorka, ktorá bola v tom čase na poste prednostky, prišla o túto funkciu. Úrad pre dohľad vyšetroval túto kauzu, skonštatoval však, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne…

Okrem funkcie riaditeľa NOÚ bol Valocký aj poslancom NR SR a v marci 2017 bol jednohlasne zvolený do funkcie predsedu predstavenstva a zároveň prezidenta Asociácie štátnych nemocníc (AŠN). Podpredsedami asociácie sa stali riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch a riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Milan Maďar.

Valockého riadiace praktiky ale nesedeli ani zdravotníkom v NOÚ. Aj tam nasledovali odchody lekárov a z toho dôvodu prameniace odklady operácií. Exminister Drucker nakoniec priznal, že jeho nominácia na post riaditeľa NOÚ bola chybou:

Valockého som vnímal vždy z manažérskeho hľadiska. A prosil som ho, keď odchádzal z čela fakultnej nemocnice v Nitre, aby dával viac akcent na ľudské vzťahy. Jeho ambícia vždy bola hľadať racionalizačné opatrenia, ale keď idete za hranu a neviete pracovať s ľuďmi, tak to nie je dobre…

Zdravotníci z NOÚ sa ale obávali, že ani po odchode Valockého sa situácia nezlepší:

Ako uvádzajú v otvorenom liste, ktorý poslali ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej, majú obavy, že stav sa zakonzervuje, lebo „vedením NOÚ bude poverený ďalší človek s politickým pozadím, nedostatočnými riadiacimi zručnosťami a nízkou znalosťou špecifickej onkologickej oblasti“, píše sa v liste.

Podpísaní zamestnanci žiadajú ministerku, aby až do uskutočnenia oficiálneho výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa poverila riadením NOÚ Jozefa Dolinského. Ten riadil ústav až do príchodu Valockého… Dolinský naďalej ostal pôsobiť ako primár Oddelenia klinickej onkológie E v NOÚ…

Za 24 hodín pod svoj list vyzbierali vyše 243 podpisov.

Táto korešpondencia vzbudila nevôľu vedenia NOÚ. Ako zamestnanci upozornili, rada riaditeľov NOÚ – Valocký, ekonomický riaditeľ Tomáš Alscher a medicínsky riaditeľ Juraj Pechan – poslala signatárom listu upozornenie. Žiada ich v ňom, aby sa „zdržali akýchkoľvek aktivít, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom vašej funkcie a ktoré pôsobia zastrašujúco na onkologických pacientov a ich rodinných príslušníkov…

… Valocký sa rozhodol rezignovať z postu generálneho riaditeľa NOÚ k 30. aprílu po tom, čo pre nedostatok personálu, predovšetkým sestier, musel ústav začať odkladať operácie pacientov…

 

POKRAČOVANIE

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846921x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu