Založ si blog

Lieky 16

Lieky 16

 

 

Nakoniec Ministerstvo od spoluúčasti poskytovateľov na liekoch upustilo. V decembri 2017 bola parlamentom schválená novela zákona o úhradách liekov:

Zmeny v úhradách liekov

  • – Menia sa podmienky na vstup nových liekov do kategorizácie, ktoré budú uhrádzať zdravotné poisťovne:
  • – Zvyšuje sa strop, koľko je štát ochotný zaplatiť za zlepšenie zdravia chorých, z 24-násobku priemernej mesačnej mzdy na 41-násobok. Znamená to, že poisťovne budú hradiť viac liekov, ktoré sú dnes na výnimky.
  • – Menia sa úhrady liekov na výnimky. Zdravotné poisťovne by mali za ne uhradiť maximálne do 90 % z ceny. Čím dlhšie by sa liek užíval, tým viac by sa úhrada znižovala, najmenej by to bolo 75 %.
  • – Novela umožňuje dohody o zľavách. Farmafirmy budú môcť s poisťovňami uzatvárať dohody a znášať tak časť nákladov na lieky. Využívať by sa mali v prípade finančne nákladných liekov.
  • – Zavádza sa spoluúčasť lekárov aj nemocníc na úhrade liekov. Prispejú 5 percentami, ak pri liekoch nebola riadne preukázaná ich medicínska prospešnosť, prípadne predpíšu na výnimku liek, ktorý nie je určený na liečbu diagnózy pacienta.
  • – Nová povinnosť pre výrobcov liekov. Každý rok budú musieť predkladať plány, koľko si liečba pacientov vyžiada. Ak ich prekročia, rozdiel budú musieť poisťovniam zaplatiť.
  • – Zavádza sa takzvaná podmienená kategorizácia. Lieky, za ktoré zdravotné poisťovne hradia viac ako 1,5 milióna eur ročne, budú v kategorizácii na podmienku (36 mesiacov), po tomto termíne môžu prejsť do riadnej kategorizácie alebo z kategorizácie vypadnú. Týkať sa bude nových liekov aj tých, čo sú na trhu.
  • – Sprísňuje sa cenotvorba generických liekov. Pri vstupe na trh bude generikum lacnejšie o 45 % v porovnaní s originálom (teraz je o 30 %).
  • – Zavádza sa referencovanie (porovnávanie) cien zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Podobne ako pri liekoch ich cena na Slovensku nesmie prekročiť priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Ceny budú musieť dokladovať výrobcovia, ak budú chcieť, aby boli hradené zdravotnými poisťovňami, cieľom je zabrániť neprimerane vysokým úhradám za zdravotnícke pomôcky, pri ktorých žiadatelia nedokážu preukázať ceny v členských štátoch. Regulácia má platiť aj pre špeciálny zdravotnícky materiál.
  • – Rozširuje sa zoznam zdravotníckych pomôcok, ktoré neslúžia na medicínske účely a nebudú hradené z verejného zdravotného poistenia.
  • – Rozširuje sa ochranný limit na doplatky. Doteraz sa týkal len liekov, novela ho rozširuje aj na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, klesne z aktuálnych 25 na 12 eur, u starobných dôchodcov sa hranica z 25 eur mení na 30 eur, do tejto skupiny pribudnú aj predčasní penzisti, u detí z 8 eur na 10 eur. Nulový doplatok aj naďalej zostane u zdravotne ťažko postihnutých detí.

 

…Podľa zdravotníka, ktorý si neželal zverejniť svoje meno, hranicu 1,5 milióna už dnes prekračujú viaceré lieky, ktoré sa používajú štandardne a sú hradené z poistenia. „Nemusí tu ísť ani o extrémne drahé lieky, ale o také, ktoré berú pacienti dlhodobo a pravidelne, napríklad astmatici, kardiaci či cukrovkári,“ doplnil s tým, že môže ísť o skupinu 200 až 250 liekov.

Pripomenul tiež, že sa sprísňuje aj vstup nových generík na trh. Ak výrobca bude chcieť, aby jeho lieky hradili poisťovne, bude musieť znížiť cenu o 45 percent oproti najlacnejšiemu originálu. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová si riziká zmien uvedomuje. „Generiká sú bezpečnou a lacnejšou alternatívou pre pacientov, ale navrhovaný spôsob úpravy ceny môže viesť k rozhodnutiu nedovážať ich na Slovensko,“ poznamenala…

…Šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ pripúšťa, že by mohol vzniknúť problém, ak by sa farmafirma nedohodla so zdravotnou poisťovňou na zľavách na lieky. „Tam, kde je nastavená spoluúčasť výrobcov, ide o individuálne dohadovanie a to môže byť problém,“ hovorí Sukeľ…

Zdravotné poisťovne by ale mali platiť za lieky o 200 miliónov eur viac. Ministerstvo financií novelu o liekoch neprivítalo kladne: (https://www.etrend.sk/ekonomika/zmeny-v-uhradzani-liekov-budu-stat-200-milionov-eur-tvrdi-hpi.html)

…„Zvýšenie prahovej hodnoty na navrhovanú úroveň povedie k potrebe dodatočných zdrojov do systému verejného zdravotného poistenia nad rámec rozpočtu, a preto by mali byť predmetom rozpočtového vyjednávania,“ uviedol rezort financií. Dodáva, že vzhľadom na potrebu oddlžovania nemocníc aj dofinancovania VšZP považuje za „nevhodné ďalšie zvyšovanie zdrojov v oblasti zdravotnej starostlivosti z titulu rozširovania výdavkov na inovatívne lieky, ktoré neboli súčasťou programového vyhlásenia vlády“…

Ministerstvo zdravotníctva si to však nemyslí:

…negatívny 200 miliónový dopad novela nebude mať. Dokonca tvrdí, že nebude žiaden. „My hovoríme o negatívnom dopade 120 miliónov eur, ale zároveň o šetrení na úrovní 120 miliónov eur na iných opatreniach zavádzaných v tejto novele. To znamená, že novela nebude vytvárať požiadavku navýšenia zdrojov,“ povedal T. Drucker…

 

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846984x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu