Založ si blog

Nemocnice 88

Nemocnice 88

Celý osud budúcej nemocnice sa ale ešte viac zamotal, keď na Ministerstvo zdravotníctva, Univerzitnú nemocnicu Bratislava, Nemocnicu Rázsochy aj na Slovenskú republiku podala 29.12.2017 žalobu spoločnosť Skelet Bratislava:

… Podľa generálneho riaditeľa Richarda Vernera v roku 1987 uzatvoril Krajský úrad národného zdravia so štátnym podnikom Pozemné stavby Nitra hospodársku zmluvu na výstavbu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Rázsochy. V priebehu času však do­šlo k zmene investora, ktorým sa stala Univerzitná nemocnica Bratislava. Zmenil sa aj právny nástupca štátneho podniku Pozemné stavby Nitra. Je ním akciová spoločnosť Skelet Bratislava.

V júni 2017 oznámila Univerzitná nemocnica Bratislava, že má záujem ukončiť hospodársku zmluvu uzatvorenú v roku 1987, a začala konať kroky, aby túto zmluvu ukončila, napríklad plánovanie búracích prác. Zároveň nás vyzvali, aby sme vyčíslili zmarený zisk a škody, ktoré nám vznikli. My sme v tejto súvislosti vypracovali znalecký posudok. Medzičasom však Univerzitná nemocnica Bratislava postúpila celú vec na ministerstvo zdravotníctva a následne chce postúpiť na Nemocnicu Rázsochy. Uvedený krok však bol zo strany Univerzitnej nemocnice Bratislava nezákonný, pretože majetok postúpila na ministerstvo bez toho, aby boli vyrovnané záväzky voči zmluvným partnerom,“ zdôrazňuje Richard Verner.

Dodáva, že rezort zdravotníctva spoločnosti Skelet Bratislava medzičasom odkázal, aby svoje nároky vo výške spomínaných takmer dvadsať miliónov eur uplatnila na súde. „Uvedená suma je zmarený zisk podľa znaleckého posudku plus DPH,“ spresnil Richard Verner a dodal, že museli zažalovať všetky zúčastnené strany, aby sa vyhli právnej neistote, „pretože ministerstvo zdravotníctva urobilo také kroky a takým spôsobom, akoby boli neobmedzeným pánom vo veci Nemocnice Rázsochy. Do situácie tak vniesli právnu neistotu s tým, že vlastne nevieme, kto je jednoznačným investorom/zmluvným partnerom našej spoločnosti. Preto žaloba proti všetkým zúčastneným“, hovorí generálny riaditeľ akciovky Skelet. Tvrdí zároveň, že v súčasnosti je stále platná hospodárska zmluva na dostavbu, je platné uznesenie vlády o dostavbe nemocnice, napriek tomu ministerstvo podniká kroky na zbúranie, na čo už bolo vyhlásené aj verejné obstarávanie. „Je to absolútne konfliktné právne správanie k našej platnej hospodárskej zmluve na stavbu nemocnice,“ zdôrazňuje na záver Richard Verner, pričom upozorňuje, že museli štyrikrát zaplatiť súdny poplatok napriek tomu, že žalujú iba jednu sumu voči štyrom dlžníkom.

Na súdny spor sa Ministerstvo zdravotníctva náležite pripravilo:

… Pre žalobu si už dokonca najalo služby súkromnej advokátskej kancelárie, ktorej je za právne poradenstvo ochotné zaplatiť sumu presahujúcu 460-tisíc eur. Je ňou eseročka Ružička Csekes, ktorá je zaujímavá tým, že jedným z jej spoločníkov je známy podnikateľ z južného Slovenska Oszkár Világi. Prečo a akým spôsobom si ministerstvo vybralo služby práve tejto firmy? „Zákon o verejnom obstarávaní sa nevzťahuje na výber poskytovania právneho zastupovania v súdnom spore, ministerstvo napriek tomu vykonalo interný prieskum trhu a vybralo poskytovateľa služieb s najnižšou predloženou hodinovou sadzbou. Oslovili sme spoločnosti, ktoré v minulosti s ministerstvom spolupracovali,“ napísala nám rezortná hovorkyňa Zuzana Eliášová….

Keďže sa celý projekt opäť dostal do sklzu a neistoty, či bude vôbec realizovaný, premiér Pellegrini začal uvažovať o tom, že by štát po dobudovaní nemocnice na Boroch túto od Penty kúpil. Bolo by to ekonomicky aj časovo veľmi výhodné riešenie. Predstavitelia Penty ale takúto alternatívu vylúčili. Premiérovi navrhli majetkovú spoluúčasť, ten ale zas nechcel ustúpiť zo svojho stanoviska:

… „Kooperácia neprichádza do úvahy. Buď investor stlmí apetít, alebo bude znášať riziká samostatného podnikania,“ skonštatoval Pellegrini. Pripomenul, že trvá na štátnom vlastníctve strategickej nemocnice… Ak Penta neustúpi, štát jej postaví konkurenciu. „Penta môže veriť tomu, že štátna nemocnica bude silným a dôstojným a kvalitne vybaveným protihráčom,“ zdôraznil Pellegrini. Predpokladá, že nemocnica na Rázsochách by mohla byť dostavaná v roku 2024…

Je ale logické, že finanční žraloci nebudú investovať peniaze do výstavby nemocnice preto, aby ju potom predali, ale preto, že chcú mať z nej ďalšie zisky. Zvlášť, ak ako pacientov očakávajú aj samoplatcov zo zahraničia:

… „Prevádzkujeme celoslovenskú sieť, nevidíme dôvod rokovať o predaji jednej izolovanej nemocnice,“ reagoval Eduard Maták z Penty…

Vyzeralo to ako súperenie, kto má väčší chvost:

… Na základe vyjadrení zástupcov finančnej skupiny a až arogantných komentárov, ktoré na stranu vlády adresovali, chcem oznámiť, že mi je jedno, čo finančná skupina Penta bude, alebo nebude robiť, zdôraznil premiér.

Končím diskusiu s pánmi z Penty, ktorí si myslia, že budú svoj biznis zo zdravotného poistenia, ktoré odvádzajú občania tejto krajiny, využívať na to, aby si nabalili svoje vrecká, vyberali si len tie zdravé hrozienka z celého systému a štátu ponechali všetko stratové. Štát si pôjde vlastnou cestou a nech si Penta pokojne skúsi zasúperiť so štátom. Ak si myslí, že môže tento súboj vyhrať, tak im želám veľa zdaru“…

 

POKRAČOVANIE

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846482x
Priemerná čítanosť článkov: 3067x

Autor blogu