Založ si blog

Nemocnice 78

Nemocnice 78

 

Marian Kollár samozrejme svoje postoje a názory nemení. Vie, že návrh reformy, predloženej ministerkou Kalavskou, bol vo svojej podstate „zlý a nič neriešil“. Volá preto po „systémových riešeniach“ a také aj navrhuje:

  • Plánovať a rozpočtovať v zdravotníctve tak, aby bolo zabezpečené dostatočné finančné krytie systému a výdavkov vo všetkých segmentoch.
    · Nastaviť spoločenskú a ekonomickú atraktivitu zdravotníckeho povolania, čo je kľúčovým predpokladom na ďalšie zabezpečenie ľudských zdrojov.
    · Vytvoriť príťažlivé pracovné podmienky pre všetkých zdravotníckych pracovníkov – (výstavba, prestavba nemocníc, materiálno-technické zabezpečenie).
    · Zastabilizovať minimálnu/optimálnu sieť poskytovateľov ambulantnej i ústavnej zdravotnej starostlivosti.
    · Až po splnení všetkých týchto požiadaviek sa vytvoria vhodné podmienky na realizáciu opatrení v súvislosti s vytváraním stratifikácie nemocníc – teda od zabezpečenia základnej zdravotnej starostlivosti vo funkčnej ambulantnej sieti napojenú na starostlivosť v lokálnych nemocniciach cez komplexnú zdravotnú starostlivosť v koncových univerzitných nemocniciach až po špičkové poskytnutie zdravotnej starostlivosti v spomínaných špecializovaných ústavoch.
    Aby nám bolo jasné, čo tým Kollár myslí:

   Dostatočné finančné krytie systému znamená sústavné zvyšovanie rozpočtu zdravotníctva. To sa ale deje každý rok, a v roku 2020 sa očakáva už rozpočet okolo 5,4 miliardy euro. Ale akosi pán Kollár nespomína tie rozkradnuté milióny, nielen vplyvnými politikmi, ale aj samotnými lekármi. Verím, že keby všetky tie nakradnutú peniaze vrátili späť do rozpočtu, tak by občania nemuseli ďalší rok vôbec platiť zdravotné odvody. Veď samotní lekári dokázali okradnúť sami seba.  Nastaviť spoločenskú a ekonomickú atraktivitu zdravotníckeho povolania. Tú si už lekári nastavili v roku 2011, keď štrajkom dosiahli ústavné garantovanie miezd lekárov v násobkoch priemernej mzdy. Naopak, sestrám mzdové nároky odopreli, keď podali sťažnosť na Ústavný súd, a ten im vyhovel. Takže na mnoho rokov atraktivitu povolania sestier zmrazili na nulu.

   Vytvoriť príťažlivé pracovné podmienky pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Pán Kollár ale neuvádza, kde chce na to zobrať peniaze. Alebo bude len natŕčať ruky, aby od občanov dostal ešte viac, a mohli viac kradnúť ?

   Zastabilizovať minimálnu/optimálnu sieť poskytovateľov ambulantnej i ústavnej zdravotnej starostlivosti. Ako? Opäť otázka financií…

A ešte krásne vzletné frázy z Kollárovho pera:

… Motívom aj cieľom každej zmeny musí byť vždy záujem pacienta. Záujem o lepšiu, dostupnejšiu a kvalitnejšiu službu pacientovi nemôže nahrádzať finančná efektívnosť a zisk ako hlavné kritérium prijímaných zmien. Sme presvedčení, že rozhodujúci musí byť prínos stratifikácie pre pacienta, nie prínos pre zdravotné poisťovne a pre finančné záujmy v zdravotníctve…

Áno, áno, pravdu máte, pán Kollár! Hlavne nie tá finančná mzdová atraktivita lekárov garantovaná ústavou. Veď mzdové náklady tvoria 70 až 90% nákladov nemocníc.

V konečnom dôsledku pán Kollár vie ako na to, ale od roku 2011 akosi nevidno z jeho strany aktivity, ktoré by boli prínosom aj pre pacientov. Akurát vytiahne do boja vždy, ak treba obhajovať nároky lekárov či už na vyššie mzdy, kratšiu pracovnú dobu alebo vyššie platby od poisťovní. Ale hlavne, ak niekto príde s návrhom, ako zdravotníctvo aspoň čiastočne vytrhnúť z dlhotrvajúcej agónie, tak síce so zmenou formálne súhlasiť, ale súčasne ju tvrdo skritizovať a v skutočnosti hlavne nič, ale naozaj nič nemeniť! Veď lepšie to už ani nemôže byť?!

A aby bol pán Kollár spokojný, tak strana Smer-SD sa rozhodla stratifikáciu bojkotovať nadobro:

Stále nevieme nájsť podporu v našom poslaneckom klube, čo ma nesmierne mrzí, pretože všetci cítia, že sa musíme posunúť dopredu. Mrzí ma postoj poslancov parlamentu za náš klub, ktorí tvrdia, že je to niečo zlé, a neviem pochopiť, prečo,“ povedal predseda vlády….

Ministerka Kalavská vo svojom článku sa sklamane pýta, komu stratifikácia natoľko vadí a prečo?:

… Azda najhlasnejším kritikom z radu odbornej obce, ktorá stratifikáciu víta, je prezident Slovenskej lekárskej komory, pán doktor Kollár. Čo mu na reforme tak veľmi prekáža? Okrem strašenia ľudí v tejto téme som dodnes od neho nepočula jeden obsahovo závažný argument. SLK ani na jednom stretnutí neprezentovala pripomienky konkrétnych odborníkov alebo odborných spoločností a pán Kollár neprišiel ani na jedno rozporové konanie po skončení medzirezortného pripomienkového konania k stratifikácii…

Celý projekt nakoniec vyústil do stratena. 4.12.2019, keď sa malo v národnej rade hlasovať o stratifikácii, ju vláda zo schôdze stiahla:

… Definitívnu a čiastočne aj neočakávanú bodku mu dal premiér Peter Pellegrini. Pred tým, ako mal v stredu doobeda o materiáli rokovať parlament, ho definitívne stiahol. Po dnešku je tak jasné, že trojročná práca ministerského tímu na reforme, ktorá mala priniesť kvalitnejšie nemocnice, ostane v šuplíku.

„Žiaľ, na základe aktuálneho politického vývoja a situácie v parlamente, sme ten cieľ nateraz dosiahnuť nemohli. Z úcty ku všetkým tým, čo pracovali na reforme, som nechcel, aby reforma v parlamente nedosiahla podporu a stal sa z nej symbol neúspechu,“ odôvodňoval svoj postup premiér.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská po tomto ponúkla premiérovi svoju funkciu. Odôvodnila to tým, že  ministerský post patrí strane Smer, s ktorou má rozpory ohľadom reformy a preto považuje za slušné tento krok urobiť…

Fico teda nakoniec dosiahol to, čo od začiatku chcel. Uprednostnil svoju politickú moc pred reformou, ktorá možno nebola dokonalá a mala zaiste aj nedostatky, ale bola veľmi  potrebná a prichádzala tak povediac už „po dvanástej“:

… Aj keď reforma nebola o rušení nemocníc, pravdou je, že so sebou mohla priniesť aj menej populárne kroky, ktoré by sa voličom nemuseli páčiť a s tým Smer aj kalkuloval. Neprebili to ani hlasy odborníkov, ktorí reformu častovali ako potrebnú.

O politickom rozmere hovoril v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy naposledy  poslanec Smeru Ľubomír Petrák, hoci s konceptom reformy súhlasil. Odvolával sa na ohlasy od občanov z regiónov. „Naša úloha nie je spáchať rituálnu samovraždu vo volebnej kampani,“ povedal. 

Na otázku moderátorky, či nie je ich úlohou, aby ľuďom vysvetľovali o čom reforma je, odvetil, že „otázka znie, či sme toto schopní vysvetliť všetkým občanom.“ Pritom to bol ešte Ficov kabinet, ktorý si reformu dal do programového vyhlásenia vlády a rovnaký záväzok prebrala aj Pellegriniho vláda… 

Je otázkou, kedy sa ešte na Slovensku podarí rozbehnúť podobnú iniciatívu, zvlášť v podmienkach, keď súčasní politici, či už koaliční alebo opoziční, nie sú schopní sa dohodnúť takmer na ničom a nevydržia byť spolu bez hádok, osočovania, politickej kalkulácie a intríg ani týždeň. Je najvyšší čas, aby občanmi platení štátni úradníci začali už pracovať pre ľudí, od ktorých prevzali moc a sú za to nadštandardne platení. Je otázkou, kto ale tento stav, poznačený masívnym úpadkom morálky naprieč celou spoločnosťou, dokáže reálne zmeniť…

10.12.2019 ministerka Kalavská podala vláde demisiu.

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846530x
Priemerná čítanosť článkov: 3067x

Autor blogu