Založ si blog

Poplatky v zdravotníctve 10

Poplatky v zdravotníctve 10

 

 

Ale ani všetci lekári nie sú poplatkom naklonení:

„V normálne zabehnutej ambulancii, ktorá si váži pacienta a ktorá sa mu snaží vychádzať v ústrety, je to vec, ktorá je nepoužiteľná,“ skonštatoval Janco. Podľa neho bolo treba zatlačiť na poisťovne, aby platili za to, čo majú, a to sa nepodarilo. „Náklady sa radšej preniesli na ľudí, snažia sa ich naučiť všade platiť. Toto je hlavným cieľom, aby si verejnosť zvykla na platby v zdravotníctve,“ poznamenal Janco…

 

Hnutie OĽaNO vyzvalo prezidenta Kisku, aby novelu zákona nepodpísal.

Po Ficovej kritike mal Drucker pripraviť novú novelu Zákona o zdravotnej starostlivosti.

Hnutie OĽaNO podalo návrh na zrušenie 30-eurových poplatkov počas doplnkových ordinačných hodín, ale ich iniciatíva nenašla u poslancov odozvu. Okrem tohto zrušenia navrhovali aj:

Okrem iného bezplatné objednávanie pacientov na vyšetrenia k všeobecnému a špecializovanému lekárovi, ktoré by malo predstavovať minimálne 30 percent schválených ordinačných hodín a povinné vyčlenenie časti takto vymedzeného času na účely prevencie lekármi primárneho kontaktu – všeobecným lekárom, praktickým lekárom pre deti a dorast, gynekológom a stomatológom…

 

Strana SaS poukazovala na to, že napriek zákazu objednávať pacientov prednostne za poplatok, sa tak naďalej zo strany lekárov deje:

Tímlíderka strany pre zdravotníctvo Janka Cigániková zdôvodnila toto tvrdenie osobnou skúsenosťou, keď kontaktovala viacerých špecialistov. K nim sa však pacient musel objednať cez portál, ktorý si účtoval poplatok. Pri niektorých lekároch sa nedalo ani počkať v čakárni na vyšetrenie, pretože len objednávali. Podľa Cigánikovej sa tak porušuje zákon.

Strana vidí len dve riešenia. Buď to bude prísnejšia kontrola a pokutovanie lekárov, alebo sa pacientom umožní, aby sa mohli legálne objednať na vyšetrenie u lekára. SaS sa opiera o údaje Národného centra zdravotníckych informácií, z ktorých v roku 2016 vyplývalo, že 75 % oslovených má o túto službu záujem. Prieskum sa týkal všetkých vekových skupín…

Ministerstvo zdravotníctva síce jednoznačne znenie zákona vysvetľuje aj na svojej webovej stránke, nakoľko takmer každý pacient sa v praxi stretáva s úplne inou realitou, ale otázkou je, kto lekárov prinúti správať sa tak, aby neobchádzali a neporušovali zákon, ak ani hrozby vysokých pokút nemajú na nich účinok? :

… V ambulanciách nie je možné vyberať žiadne poplatky okrem poplatkov, ktoré sú ustanovené právnymi predpismi, reagovalo ministerstvo zdravotníctva. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia ani objednanie sa na vyšetrenie nie je možné podmieňovať poplatkom,“ uviedla v reakcii hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Kto napriek tomu vyberá poplatky, vystavuje sa riziku pokuty. Ako spresnilo ministerstvo, príslušný samosprávny kraj uloží pokutu až do výšky 16 596 eur komukoľvek, kto akýmkoľvek plnením podmieňuje objednanie osoby na vyšetrenie, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia, alebo kto akýmkoľvek plnením podmieňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorá je plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

„Prax ukázala, že niektorí poskytovatelia v minulosti našli spôsob, ako systém obchádzať, iní vyberajú poplatky v rozpore so zákonom,“ pripustila Eliášová. Dnes podľa nej fungujú rôzne informačné, resp. objednávacie systémy, využívajú ich viacerí poskytovatelia aj bezplatne, aby skvalitnili manažment pacientov, no sú aj spoplatnené. „V poriadku je to, ak ide o spoplatnenie dodatočných služieb pre pacientov, napríklad ak ide o call centrum, konzultácie po telefóne či SMS notifikáciu. Pacient na báze dobrovoľnosti môže mať zmluvnú možnosť využívať služby, ktoré nie sú poskytovaním zdravotnej starostlivosti ani službami súvisiacimi s poskytovaním zdravotnej starostlivosti podľa zákona,“ zhrnula hovorkyňa.

Lekári podľa zákona nemôžu žiadať úhradu za objednanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas, vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka, ani za výmenný lístok k špecialistovi či prednostné ošetrenie. Pacienti neplatia ani za klimatizáciu v čakárni, či za hygienické návleky.

Naopak, lekári môžu žiadať úhradu za výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Ide napríklad o potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla, či na zbrojný pas…

Strana SaS sa preto ďalej snažila o zmenu novely zákona. Opoziční poslanci Janka Cigániková, Jozef Rajtár, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová a Renáta Kaščáková podali návrh novely, podľa ktorého by sa vrátila niekdajšia prax, ktorá umožňovala pacientom objednať sa na konkrétny termín za určitý poplatok. SaS navrhovali teraz poplatok 10 eur a rozsah takto vyhradených ordinačných hodín mal byť najviac päť ordinačných hodín týždenne. SaS pritvrdili aj pri povinnom pracovnom týždni pre lekárov:

… Právna norma tiež počítala s tým, že lekár špecialista, ktorý umožní pacientovi objednať sa na vyšetrenie na konkrétny čas, bude musieť ordinovať najmenej 40 ordinačných hodín týždenne.

„Pričom musí poskytovať zdravotnú starostlivosť bez možnosti objednania sa na konkrétny čas najmenej trikrát do týždňa, najmenej do 12. hodiny,“ doplnili poslanci SaS. Od návrhu novely zákona bolo možné podľa liberálov očakávať skvalitnenie života a možnosť lepšieho manažmentu času najmä pracovne zaneprázdnených pacientov.

Liberáli chceli novelou tiež vypustiť doplnkové ordinačné hodiny. Tie budú môcť podľa súčasného zákona zaviesť ambulantní lekári začiatkom roka 2019… 

Ani tento návrh však parlamentom neprešiel.

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 847039x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu