Založ si blog

Poplatky v zdravotníctve 08

Poplatky v zdravotníctve 08

 

Keďže sa nedospelo k spoločnej dohode:

… „Absolvoval som v ôsmich krajoch štvorhodinové stretnutia s lekármi. Výsledkom diskusie je, že lekári by chceli mať neregulovaný systém za 200, 300 eur. Je tu však verejný záujem, ľudia platia verejné zdravotné poistenie a chceme, aby mali dostupnú starostlivosť a zadarmo. Povedal som im, poďme sa o tom baviť, ale ak nechcete o tom debatovať s tým, že chcete mať všetko deregulované, tak na to pristúpiť nemôžem. Keďže k dohode nedošlo, návrh na doplnkové hodiny som stiahol,“

minister Drucker sa na jar roku 2017 zameral na kontrolu výberu poplatkov:

… Pre pacientov a ambulantných lekárov sa v tomto smere nič nemení. „To znamená, že sa nesmú vyberať žiadne poplatky, okrem zákonom určených, ako sú napríklad za rôzne potvrdenia,“ pripomenula hovorkyňa zdravotníckeho rezortu. Keďže však prax podľa nej ukazuje, že niektorí lekári si našli spôsob, ako za dohodnutý termín inkasovať peniaze, plánuje rezort sprísniť kontroly a zaviesť sankcie.

Zameria sa aj na vyberanie poplatkov cez tretie osoby, t. j. externé firmy, ktoré nie sú poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Tie manažujú objednanie pacienta a vyberajú peniaze, keďže zákon to lekárom zakazuje. Ľudia za to platia v závislosti od regiónu od 8 až do 12 eur. Externá firma potom peniaze rozdelí medzi seba a doktora. Spoločnosti, ktoré prevádzkujú desiatky polikliník, si zvyčajne založia podobnú firmu aj samy.

„Je to obchádzanie zákona, za to budú takisto padať sankcie,“ zhodnotil túto praktiku Drucker…

… Župy upozorňujú, že kontrolovať spoluprácu lekára s externou firmou bude náročné. V týchto prípadoch sú odkázané iba na podnety od pacientov. „Ak je na kraj doručený podnet, ktorého predmetom je poplatok vyberaný externou spoločnosťou,  kraj prešetrí len konkrétneho lekára, nie činnosť externej spoločnosti, keďže na to nemá oprávnenie,“ vysvetlil Erich Boroš, lekár košickej župy.

Keďže príjem lekára podlieha daňovej povinnosti, previerku môže urobiť daňový úrad. Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy, tvrdí, že takýto príjem by mal lekár zahrnúť do svojho každoročného daňového priznania. Na základe neho sa potom vykonávajú kontroly. Dodáva, že príjmy lekára kontrolujú aj náhodne, nielen pri ročnom zúčtovaní. Pokiaľ teda lekár príjem prizná a odvedie z neho daň, daňový úrad iné páky na externé firmy nemá.

Lekári samotné poplatky cez externé firmy nepovažujú za neoprávnené. Vysvetľujú to tým, že pacienti tretej osobe hradia službu, čiže zorganizovanie termínu, nie poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, je presvedčená, že peniaze sa budú vyberať aj napriek kontrolám a hroziacim sankciám. „Pri súčasnom výpadku peňazí v štáte aj v poisťovniach sa dá očakávať, že niekto to bude musieť zaplatiť, a to je pacient,“ mieni Lévyová…

Výška pokút za neoprávnené vyberanie poplatkov mala byť od 10 000 do 20 000 eur. Ambulantní súkromní lekári sa proti tomu ohradili:

… Prezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth zdôraznil, že podľa medializovaných informácií tretie osoby využívajú väčšinou veľké poliklinické celky, nie ambulancie s jednou zdravotnou sestrou a lekárom, ktoré sú členmi asociácie. V každom prípade podľa Šótha informovali svojich členov, že toto nie je najlepšia cesta.

„Každá pokuta a sankcia v zdravotníctve demotivuje a spôsobuje nedôveru v takej citlivej oblasti, ako je poskytovanie zdravotnej starostlivosti našim pacientom. Ambulantní lekári vyšetrujú pacientov na základe verejného záujmu, sú financovaní zo zdravotných poisťovní, často sa stáva, že vytvárajú nadlimitné výkony, ktoré nemajú uhradené, preto takáto pokuta nie je na mieste a zásadne s jej zavedením nesúhlasíme,“ reagoval ďalej Šóth. Ambulantný sektor ako taký je podľa Šótha vždy sankcionovaný, obmedzovaný, nedofinancovaný a prezentovaný v čiernom svetle. „Čakáme na pozitívnu motiváciu,“ uzavrel

 

Na znovu zavedenie poplatkov za prednostné ošetrenie vo výške 10 eur zatlačil v októbri 2017 parlamentný zdravotnícky výbor, odvolávajúc sa na záujem zo strany pacientov. Ale ani tento nebol hlasovaním poslancov podporený.

Následne v novembri  2017 prišiel s obdobným návrhom ako minister Drucker, poslanec Tibor Bastrnák (Most-Híd). Rozdiel bol len vo výške maximálnej platby (50 eur) a čas doplnkových hodín (od 13. hodiny). Regulácia počtu takto vyšetrených pacientov mala ostať nezmenená. Doplnkové ordinačné hodiny aj výšku platby mal schvaľovať VÚC. Lekári tento návrh vítali, pacienti naopak:

Milan (52) z Bratislavy si myslí, že lekári budú možnosť objednať sa počas doplnkových ordinačných hodín zneužívať. „Časom sa to zvrhne a budú vyberať poplatky aj počas dňa, kto to odkontroluje?“ pýta sa. Nikto podľa neho nezistí, že si lekári budú účtovať za výkon dvakrát – od pacienta a aj od zdravotnej poisťovne.

Čo sa týka účtovania dvojakých výkonov, šéf súkromných lekárov Šóth takúto možnosť nepripúšťa. Tvrdí, že budú musieť vykazovať poisťovni výkony uskutočnené počas doplnkových ordinačných hodín, ale s nulovou hodnotou. Zdravotné poisťovne však priznali, že takýto systém nemajú ako skontrolovať. „Nevieme odlíšiť, či výkon, ktorý lekár urobí pacientovi, sa udeje v rámci ordinačných hodín, alebo počas doplnkových,“ povedal Branislav Cehlárik, PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera…

Kvôli mnohopočetným pozmeňovacím návrhom vznikla medzi koaličnými a opozičnými poslancami hádka v zdravotníckom výbore, najmä medzi predsedom výboru Štefanom Zelníkom (SNS) a poslankyňou Janou Cigánikovou (SaS):

Opoziční poslanci odišli z rokovania parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Dôvodom je viac ako 50 strán pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktoré dostali poslanci na rokovaní výboru. Už v minulosti totiž apelovali na predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS), aby pozmeňujúce návrhy mali v predstihu. „Niekoľkokrát sme žiadali, aby sa toto nedialo,“ povedala novinárom poslankyňa strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Cigániková…

… Poslankyňa Zuzana Šebová (hnutie Sme rodina) upozornila, že ide o dôležitý zákon, preto bol z minulej schôdze presunutý. „My sme si spravili domácu úlohu, aby sme vedeli za čo zahlasujeme, za čo nezahlasujeme. Po trištvrte hodine čakania na výbore nám dali na stôl v podstate všetky tie, ktoré nám dali predtým, ale zmenené v novej forme a jednoducho my sa nemôžeme rozhodnúť zo sekundy na sekundu,“ povedala.

Podľa poslanca OĽaNO a člena výboru Alana Suchánka by mal byť zdravotnícky výbor pracovnou skupinou. „Tu sa zrazu predloží návrh, mení sa celá filozofia slovenského ambulantného sektora,“ dodal.

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, o ktorej by mal parlament diskutovať v druhom čítaní, upravuje viacero oblastí, okrem iného obhliadky mŕtvych, úpravy urgentných príjmov, či zavedenie doplnkových ordinačných hodín, ale aj zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa…

Parlamentný výbor schválil pozmeňujúci návrh Tibora Bastrnáka, ale s výškou platby 30 eur. Sklamaní boli opäť lekári, jednak kvôli výške platby a preto, lebo pacientov musia objednávať elektronicky, a to z dôvodu, aby takéto vyšetrenia boli kontrolovateľné poisťovňami. Novela zákona bola prijatá začiatkom decembra 2017. Premiér Fico zareagoval osvedčeným gestom, že časť o poplatkoch zruší, hoci koalícia (Smer, SNS, Most-Híd) hlasovala za schválenie novely, ale nie z dôvodu, že by kritika opozičných poslancov bola opodstatnená, ale vraj aby opoziční poslanci prestali klamať a zneužívať túto tému.

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 845990x
Priemerná čítanosť článkov: 3065x

Autor blogu