Založ si blog

Poplatky v zdravotníctve 04

Poplatky v zdravotníctve 04

 

Najväčšou nehoráznosťou je, že na výšku poplatkov neexistuje žiaden limit. Podľa pravidla slobodného podnikania, samosprávne kraje nemajú žiadnu právomoc, aby výšku poplatkov regulovali. Nemajú dokonca ani schvaľovaciu právomoc, lekári majú akurát ohlasovaciu povinnosť voči úradu, čiže sú povinní každý rok nahlásiť župe zoznam poplatkov, ktoré vyberajú a majú povinnosť mať na viditeľnom mieste oznam kvôli pacientovi. Kontrolná činnosť dodržiavania vyberania poplatkov je na samosprávnom kraji, a ten koná buď na základe vlastného uváženia alebo na základe podnetov od pacientov:

„Nemáme zavedenú reguláciu cien, cenotvorbu výkonov si určuje každý súkromný subjekt a riadi sa v prvom rade dopytom a ponukou,“ odpovedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth na otázku, prečo od pacientov vyberajú vyššie sumy. Asociácia podľa neho odporučila svojim členom dodržiavať „chaotickú“ novelu zákona. Vypracovala podklady, za aké výkony môžu vyberať peniaze…

… Podľa predstaviteľov občianskeho združenia Slovenský pacient novela nepriniesla želaný efekt. „Je v tom chaos, lekári vyberajú peniaze, za čo nemajú, a pacienti im za to zaplatia, hoci viacerí vedia, že nemusia,“ povedal Radoslav Herda, predseda správnej rady združenia. Opierajú sa o výsledky prieskumu, ktorý robili na svojom webe od marca do mája tohto roka (2015). Zúčastnilo sa na ňom 1 218 respondentov.

Podľa prieskumu viac ako polovica návštevníkov ambulancií platí za objednanie na vyšetrenie vrátane objednania na konkrétny čas. Peniaze dajú i za potvrdenie o návšteve lekára, vypísanie receptu či návrhu na kúpeľnú liečbu alebo výmenný lístok k špecialistovi, hoci to legislatíva zrušila. Asi 50 percent opýtaných pritom vie, že za uvedené služby sa nemá uhrádzať.

Poplatky za prednostné vyšetrenie napríklad vyberá za lekára súkromná firma, čo je podľa výkonného riaditeľa združenia Jána Mútalu bežná prax a nemá na to dosah ani ministerstvo zdravotníctva.

V praxi to funguje tak, že sa pacient objednáva cez spoločnosť, ktorá má s lekárom uzatvorenú zmluvu o poskytovaní marketingových služieb. Firme uhradí napríklad 13 eur s tým, že desať eur dostane lekár. Tá mu potom zabezpečí konkrétnu hodinu, kedy príde na ošetrenie. Pred viac ako rokom, keď ešte tento poplatok oficiálne existoval, sa jeho výška pohybovala od päť do desať eur.

Riaditeľka zdravotníckeho odboru Bratislavského samosprávneho kraja Jana Ježíková pripomína, že pacienti sa v posledných mesiacoch sťažujú viac, ako to bolo v minulosti. „Počet sťažností výrazne stúpol, ide o stovky ľudí, ktorí sa písomne, telefonicky aj osobne sťažujú na poplatky, ktoré sú často aj vo vyšších sumách,“ priblížila Ježíková. Väčšinou ide o anonymné podnety.

Sťažností podľa nej stúpa aj na poplatky, s ktorými si župa nevie poradiť, pretože zákon je nejasný. Sú to napríklad konzultácie za 10 eur, celoročná karta 90 eur, rada 4 eurá, infekčný príplatok 5 eur, manipulačný poplatok 10, rezervovanie termínu 10 eur. Väčší problém sú podľa Ježíkovej aj poplatky za ročný manažment alebo registračné poplatky, kde je pacient niekde aj priamo nútený, aby ho zaplatil, pretože ak tak neurobí, tak bude dlhšie čakať na vyšetrenie.

Tento rok kraj dostal 36 oficiálnych sťažnosti, v štyroch prípadoch začal správne konanie vo veci uloženia pokuty, 17 má rozpracovaných.

V Prešovskom kraji najviac evidujú platby pacienta za stomatologické výkony. „Pacient nie je stotožnený s tým, koľko má zaplatiť za ošetrenie zuba,“ vysvetlila hovorkyňa Veronika Fitzeková. Ľudia sú tiež nespokojní s platbami za telefonické objednávanie či so spoluúčasťou za ultrazvukové vyšetrenie.

Žilinský kraj vytvoril portál, kde sa môžu občania bezplatne objednať cez internet na vyšetrenie. Prostredníctvom stránky už podľa nej tak urobilo viac ako 11-tisíc pacientov…

 

Sťažnosti pacientov boli na súkromné ambulancie aj na kliniky:

… Vyšetrovať musia bezplatne, plus pokuta 2 100 eur. Taký je verdikt bratislavskej župy, ktorá od vlani preverovala sťažnosti pacientov na polikliniku ProCare. Nespokojnosť pacientov spustili poplatky za tzv. manažovanie. Vedenie firmy tvrdí, že išlo o nedorozumenie, ktoré už napravili. Dodalo, že právne predpisy dodržiavajú.

Súkromná poliklinika ProCare v Bratislave ponúka v mesačnom programe za 89 eur pre svojich klientov napríklad komplexný manažment pacienta, využitie služby recepcie, callcentra aj počas víkendu, sms notifikáciu pred vyšetrením. Od tých, ktorí nechcú takýto program a potrebujú jedno vyšetrenie raz za čas, by poplatky pýtať nemala. Ľudia, ktorí sa na úrad kraja obrátili, tvrdili opak…

… Lekár samosprávneho kraja, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, poukazuje na to, že kliniky aj samotné ambulancie pacienta nepriamo dotlačia k tomu, aby od neho zinkasovali nejakú sumu, ktorá mu umožní nejaké výhody. Napríklad telefonické objednávanie, konzultácie. „Pri tomto zákone je problém zadefinovať to, za čo si poskytovatelia dávajú zaplatiť,“ dodal s tým, že tiež sa nedá jednoznačne určiť, ktorý paragraf hodnotí ročné poplatky ako nelegálne. Zákon podľa neho preto nie je dobrý.

Ministerstvo zdravotníctva pritom tvrdí, že legislatíva je jasná. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemôže byť podmieňované vyberaním poplatku. Ak pacienti platia preto, že bez zaplatenia poplatku by neboli ošetrení, ide o podmieňovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti, a teda porušenie zákona,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Ak však tento „poplatok“ podľa neho pacienti uhrádzajú dobrovoľne, ide o ich slobodné rozhodnutie a zákon porušený nie je.

Advokát hodnotí právnu úpravu poplatkov v zdravotníctve ako nedostatočnú a nezrozumiteľnú. „Problém je možné vidieť najmä v tom, že stavia tak poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ako aj pacienta do pozícií, v ktorých sa necítia komfortne a sú nútení postupovať často na hrane právnej úpravy,“ reagoval Ivan Humenik z advokátskej kancelárie h & h PARTNERS…

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 845460x
Priemerná čítanosť článkov: 3063x

Autor blogu