Založ si blog

Nemocnice 40

Nemocnice 40

Počas celého vládnutia SMER-u opozícia v kontexte politického boja pátrala po akejkoľvek kauze, ktorá by SMER zdiskreditovala. V tejto snahe vynikli najmä Miroslav Beblavý. V októbri 2015 Beblavý poukázal na 9,2 milióna eur z európskych fondov, ktoré boli použité na rekonštrukciu štyroch štátnych polikliník a ambulancií. Výber týchto zariadení robila komisia, ktorej členom bol aj riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura, ktorý nastúpil po skorumpovanom Foraiovi a bol súčasne v ďalších rokoch zodpovedný za ekonomický prepad Všeobecnej poisťovne, za čo dostal ešte po odstúpení aj odmeny:

… Vo výzve uspela prešovská poliklinika, ktorú v tom čase vlastnil manžel súčasnej šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Moniky Pažinkovej. Takmer 2,5 milióna mala poliklinika dostať aj napriek mimoriadnej ziskovosti. Napriek tomu, nemocnica po 2,5 roku zmenila majiteľa, čo je podľa Beblavého proti pravidlám a má preto hroziť, že vyplatené peniaze bude musieť Slovensko vrátiť.

Druhou bola spoločnosť Edelma, prepojená s politickou nominantkou Smeru a dnešnou Pažinkovej podriadenou Annou Jurčišinovou. Na modernizáciu polikliniky na Spojovej ulici v Banskej Bystrici išlo viac ako 2,3 milióna eur. Táto spoločnosť nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a priestory prenajíma iným firmám a individuálnym lekárom. Poukázal tiež na to, že lekáreň v poliklinike prevádzkuje spoločnosť, ktorej konateľkou je Erika Bilá. Tá pôsobila v spoločnosti Medical Group SK, známej z kauzy piešťanského CT.

Eurofondy vo výške takmer 2,2 milióna eur získala aj košická univerzitná nemocnica. Tender na rekonštrukciu a dodávku zdravotníckych zariadení vyhrala firma, ktorá vznikla až po zverejnení predbežného oznámenia o súťaži. Navyše nemala nič spoločné so zdravotníctvom.

Vo výberovej komisii sedeli synovec Pavla Pašku, súčasný riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha, Richard Majca a Peter Hložný zo spoločnosti Pro-tender. Tá je známa z kauzy zmanipulovaného tendra na nový urgentný príjem v košickej nemocnici…

Vtedajší minister zdravotníctva Richard Raši sa vyjadril, že nie je v jeho právomoci výber nijakým spôsobom ovplyvniť. Róbert Fico, ako obvykle, prejavil „dobrú vôľu“ a súhlasil s prešetrením veci.

Spomínaný Paškov synovec Branislav Paška skončil v decembri 2015 na poste riaditeľa odboru obstarávania v košickej univerzitnej nemocnici kvôli pouličnej bitke. Organizácia Transparency International Slovensko zhodnotila je pôsobenie v tomto odbore:

… Košická univerzitná nemocnica pritom nákupy väčšinu robí cez špecializovanú agentúru Pro-Tender. Tú vedie Peter Hložný, zhodou okolností Paškov predchodca na poste šéfa obstarávania v nemocnici a dobrý známy košického primátora Richarda Rašiho. Firma sídli ani nie sto metrov od nemocnice.

Na prvý pohľad sa zdá, že spolupráca nefunguje. V roku 2013 polícia Hložného obvinila, že pri viac ako 27-miliónovej zákazke na prestavbu urgentného príjmu košickej nemocnice zmanipuloval súťaž zákulisnou dohodou s dvomi stavebnými firmami. Branislav Paška bol šéfom výberovej komisie na tento tender financovaný z eurofondov. Pred rokom prípad napriek inkriminijúcim telefonátom a SMS-kám špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prípad zastavil (napokon, podobne ako mnoho iných politicky citlivých káuz).

Získané dôkazy však boli dostatočne presvedčivé pre Protimonopolný úrad, ktorý tendre skúma z pohľadu nelegálnych kartelov. V júli tohto roku firme Pro-tender ako aj obom uchádzačom uložil megapokutu 2,6 milióna eur. Pro-tendru za to, že „pomohol dohodu o víťazovi obstarávanie zrealizovať.“ Všetci sa odvolali.

O úlohe Branislava Pašku v tomto údajnom podvode nie je nič známe. No o necelý mesiac na to udelil Paška Hložného Pro-tendru novú zákazku na poradenstvo a realizáciu tendrov na dva roky dopredu za 86 400 eur.

Navyše, pre výber použil extrémne netradičné kritériá – zvýhodnenie doterajšieho dodávateľa (tým bol práve prešetrovaný Pro-tender). Túto možnosť do zákona zaviedol Robert Kaliňák pred dvomi rokmi. Doteraz sa využil len v dvoch desiatkach tendrov – a v nemocniciach v takých prípadoch vyhrával práve zavedený Pro-tender. Ak teda chcel druhý uchádzač proti Pro-tendru u Pašku vyhrať, musel by ponúknuť cenu o viac ako 10 percent nižšiu.

Nebolo to prvýkrát, čo kritériá nevyzerali byť robené pre najefektívnejší nákup. V januári 2014 Paška vyhlásil tender pre nákup auta pre nemocnicu. Lehota dodania bola stanovená na tri mesiace, ale zároveň až 20-percentné kritérium bola lehota dodania. Zo šiestich ponúk nakoniec zvíťazila až štvrtá najlacnejšia od popradskej firmy Autonova za 36 tisíc 400 eur (podľa zmluvy ide o Škodu Superb Elegance). Najlacnejšia ponuka síce sľúbila dodať auto do 3 mesiacov a bola o takmer tri tisíc eur lacnejšia ako víťaz, no Autonova na rozdiel od ostatných sľúbila dodať auto do TROCH DNÍ od podpisu zmluvy. 

A teraz pointa. Hoci ponuky otvorili už začiatkom februára, vyhodnotili ich až koncom marca, a zmluvu podpísali až na konci apríla! Dávať 20 percentnú váhu na rýchlosť dodania teda veľký zmysel nemalo – ibaže pre dobre informovaných vyvolených…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846061x
Priemerná čítanosť článkov: 3065x

Autor blogu