Založ si blog

Nemocnice 32

Nemocnice 32

 

Kvôli Suchánkovmu prešľapu, na podnet poslanca Smeru Richarda Rašiho, zasadal parlamentný výbor, kde mal Suchánek vysvetliť svoje konanie v roku 2012:

… Alan Suchánek bol v tom čase členom komisie, ktorá vyhodnocovala ponuky a vyberala víťaza. Do súťaže sa prihlásili tri firmy. V prvom kole vyhrala spoločnosť z Banskej Bystrice, ktorá ponúkala, že dodá CT za 737-tisíc eur. Najdrahšiu cenu 1 233 484 eur mala firma z Bratislavy a tá sa po druhom kole v elektronickej aukcii stala víťazom.

Po aukcii však nastal problém, pretože neúspešní súťažiaci nemocnicu upozornili, že víťaz na papieri uviedol iné parametre prístroja, než skutočne má. Komisia im dala za pravdu a chcela bratislavskú spoločnosť z tendra vylúčiť a súťaž zopakovať. Tu svoju úlohu zohral Suchánek, ktorý sa postavil do pozície predĺženej ruky riaditeľa nemocnice. Riaditeľ totiž so zrušením súťaže nesúhlasil a poveril Suchánka, aby v komisii pretlačil pôvodného výhercu…

… Suchánek odmieta, že v roku 2012 presadzoval technicky nevyhovujúci a najdrahší CT prístroj. Na výbore predložil katalógy víťaznej firmy, ktoré majú dokazovať, že ich ponuka nebola klamlivá, ani technicky horšia ako konkurenčné ponuky. „Technické podmienky zadania súťaže stanovila primárka röntgenu, ona vypracovala kritériá,“ bránil sa Suchánek. Ďalej tvrdil, že vôbec nevedel o podaných námietkach zo strany ostatných dvoch firiem. Jeho slová sú však v rozpore s zápisnicami. Podľa nich o problémoch s technickou špecifikáciou vedel a okrem toho primárka RTG vysúťažený prístroj odmietla…

Ako vidíme, nikto z aktérov nie je čistý. Stále sa tu premieľajú „staré firmy“: za stranu Smer Paška, Raši, Fico, Čižnár, Zvolenská, Zmajkovičová, Domčeková, Herdová. Proti nim stoja OĽaNO, NOVA, KDH: Lipšic, Uhliarik, Suchánek, Matovič, Hlina, Sulík…. Za naše peniaze sa hádajú o naše peniaze a hrajú pred občanmi drahé divadlo, na ktoré doplácame všetci, len oni nie.

Ako prebiehal tender na CT (zo zápisníc komisie pre vyhodnotenie ponúk)

– Vyhodnotenie ponúk pred e-aukciou (zápisnica č. 1 bez dátumu) – komisia uskutočnila predbežné vyhodnotenie výsledkov súťaže, na ktorej sa zúčastnili tri firmy, predbežne na prvom mieste skončila spoločnosť z Banskej Bystrice s ponukou za 737-tisíc eur, za ňou sa ocitli dve spoločnosti z Bratislavy s ponukami 798 530 eur a 1 233 484 eur.

– Po e-aukcii (záverečná zápisnica z 19. 4. 2012 ) – v aukcii všetky tri firmy znížili ceny. Komisia na základe vyhodnotenia ponúk odporúča vedeniu nemocnice uzavrieť zmluvu s výhercom, ktorým sa stala spoločnosť z Bratislavy s najvyššou cenou 846 052 eur, táto aj pred e-aukciou bola najdrahšia.

– Riešenie námietok (zápisnica z 21. 5. 2012 ) – komisia dodatočne zistila, že výherca – bratislavská spoločnosť – uviedla klamlivé, nepravdivé a skreslené údaje. Námietky voči vysúťaženému prístroju podala členka komisie, primárka RTG, žiadosť o nápravu zaslali aj zvyšní dvaja súťažiaci.

– Nesúhlas riaditeľa (zápisnica z 23. 5. 2012) – predsedníčka operatívne zvolala komisiu z dôvodu, že riaditeľ nemocnice odmietol podpísať listy, v jednom z nich komisia vylučuje z verejnej súťaže výhercu e-aukcie, pretože uviedol klamlivé údaje. V druhom liste komisia oznamuje obom neúspešným uchádzačom, ako naložila s ich žiadosťami o nápravu. Člen komisie a správnej rady Alan Suchánek podľa zápisnice separátne rokoval s riaditeľom. Potom Suchánek komisii predniesol stanovisko riaditeľa, že takéto listy nepodpíše a nariadil prostredníctvom Suchánka napísať obom uchádzačom listy o zamietnutí ich žiadosti o nápravu.
Zdroj: Kópie zápisníc má denník Pravda k dispozícii

Rozpory v tvrdeniach lekára Alana Suchánka

  • Tvrdil, že technické podmienky zadania súťaže stanovila primárka röntgenu. Tá však, ako dokazuje zápisnica z 21. 5. 2012, bola proti tomu, aby sa vybralo cétečko od víťaznej firmy.
  • Obhajoval sa tiež tým, že nevedel o žiadnych podaných námietkach. Zápisnicu z 21. 5. 2012, podľa ktorej komisia riešila námietky firiem, Suchánek podpísal.
  • Uvádzal, že v súťaži nebola rozhodujúca cena, ale aj servis. Podľa zápisníc však okrem ceny boli najviac bodované práve technické vrstvy, ktoré prístroj dokáže urobiť.

Alan Suchánek sa nakoniec ocenenia Biela vrana sám vzdal. Tak isto odstúpili z funkcií členovia rady Bielej Vrany:

… Rada Bielej vrany oznámila, že pri udelení ocenenia pochybila a jej členovia odstupujú zo svojich pozícií. Členmi rady, ktorí abdikovali, sú Zuzana Wienk, Michal Šagát, Milan Šimečka, Monika Smolková, Egon Gál a Michal Kaščák. Rada prijala stanovisko k prípadu Alana Suchánka jednomyseľne, vynechali však Emíliu Vášáryovú, a to vzhľadom na jej vážny zdravotný stav…

… Rada priznala, že prípad poznala už v čase rozhodovania o udelení ocenenia, a preto ide o jej vlastné pochybenie. Suchánek by však nemal niesť následky a preto členovia rady necítia právo mu ocenenie odňať. „Preto sme sa rozhodli abdikovať,“ poznamenala s tým, že k vzdaniu sa ocenenia ho vyzývať nebudú…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 841797x
Priemerná čítanosť článkov: 3050x

Autor blogu