Založ si blog

Nemocnice 30

Nemocnice 30

 

Riaditeľku piešťanskej nemocnice Máriu Domčekovú sa zamestnanci snažili odvolať, tá ale zotrvala vo svojej funkcii ešte rok:

… Žiadosť o odvolanie riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej z funkcie podpísalo zatiaľ 92 zamestnancov. Riaditeľku môže odvolať správna rada nemocnice, iniciátori podpisovej akcie však veria, že prípadom sa bude zaoberať aj ministerstvo zdravotníctva alebo premiér Robert Fico.

Kauza údajne predraženého CT prístroja ľuďom v nemocnici podľa nej otvorila oči. Tvrdí, že s riaditeľkou je všeobecná nespokojnosť, ľudia sa ale dokument za jej odvolanie boja podpisovať, pretože sú zastrašovaní.

Zástupca zamestnancov v správnej rade nemocnice Alan Suchánek už po jej prvom rokovaní v novom zložení vyhlásil, že za odvolanie riaditeľky by museli hlasovať členovia dosadení ministerstvom zdravotníctva. Ministerstvo má v správnej rade štyroch ľudí, tí by pokus o odvolanie ľahko zablokovali…

Domčeková z funkcie riaditeľky nechcela odstúpiť a v novembri 2014 zrušila zmluvu s firmou Medical Group. Žiadna zo zmluvných strán si nemala uplatňovať akékoľvek sankcie. Už demontovaný starý CT prístroj bol znova uvedený do prevádzky.

Opozícia samozrejme takúto kauzu náležite využila:

… Opozícia pre kauzu predražených nákupov v zdravotníctve bude od ministerstva zdravotníctva požadovať zoznam všetkých tendrov, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2006. Zákonodarcovia opozičných strán sa budú zaujímať, prečo rezort zdravotníctva dva roky nekonal na základe listov, ktoré na ministerstvo zdravotníctva vo veci nákupu CT prístroja posielali zamestnanci piešťanskej nemocnice.

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa chce opozícia pýtať, aké kroky urobí, aby do budúcnosti zabránil predraženým nákupom, a tiež na to, kedy podá trestné oznámenie na správnu radu nominantov ministerstva zdravotníctva, ktorá predraženému nákupu nezabránila…

Rozhorčení občania vyjadrili svoj postoj protestnými zhromaždeniami pred Paškovou vilou, a pod týmto tlakom sa nakoniec Paška vzdal postu predsedu parlamentu i poslaneckého mandátu. Ale ako to už býva v povahe podobných arogantných nenažrancov, v decembri 2015 zažaloval Daniela Lipšica, Richarda Sulíka (SaS), Igora Matoviča (OĽaNO) a Alojza Hlinu (KDH):

Sulík, Lipšic a Matovič mali na viacerých tlačových konferenciách svojimi vyhláseniami o Paškovej osobe a jeho prepojeniach na firmu Medical Group podľa 16-stranovej žaloby, ktorú má Korzár k dispozícii, „šokovať verejnosť“, „škandalizovať“, „potupiť“ a „kriminalizovať“ tohto kedysi vrcholového predstaviteľa vládnuceho Smeru.

To, že pod oknami jeho obydlia protestovali stovky ľudí, nazval Paška v žalobe ako jedno z vyvrcholení štvavej kampane, ktorej sa mali dopustiť opoziční politici.

Organizátorom protestov bol Hlina. Ľudí zvolával cez sociálnu sieť aj s tým, nech položia pred rezidenciu vajíčko. Paška cez advokátsku kanceláriu zdôvodňuje, že sa verejným zhromaždením „neospravedlniteľným spôsobom útočilo priamo na jeho osobný a rodinný život“.

Zvolené miesto protestu „doslovne pred prahom obydlia hrubo narušilo súkromie celej navrhovateľovej rodiny a ich právo na pokojné užívanie majetku“, opisuje žaloba.

Podľa nej bol Paška traumatizovaný predstavou, že zhromaždenie môže vyústiť do násilných nepokojov, prípadne dôjde aj k iným výtržnostiam…

V tej istej dobe minister Čislák navrhol riešenie, ako zabrániť predraženým nákupom v zdravotníctve:

… Minister zdravotníctva Viliam Čislák totiž prisľúbil, že nákupy v nemocniciach dostanú cenové stropy. Tie vzídu z pravidelného porovnávania cien rovnakých výrobkov a služieb. Bude teda platiť, že skôr než štátne nemocnice vyhlásia tender, už dopredu budú vedieť, akú maximálnu sumu môžu zaplatiť za vybrané nákupy.

A limity by sa mali vzťahovať na všetko – od nákupov zdravotníckej techniky až po nákup energií či stravovacích služieb. Minister tak vypočul požiadavku neziskových organizácií, podľa ktorých môže porovnávanie a zverejňovanie cien nákupov obmedziť priestor pre nevýhodné a netransparentné obchody.

Ceny nákupov má znížiť aj rozšírenie komodít, ktoré sa majú nakupovať centrálne, teda ministerstvom. Medzi takéto tovary by sa mohli v budúcnosti zaradiť cytostatiká. Rezort si od tohto opatrenia sľubuje zníženie ich nakupovanej ceny o desiatky percent. Sprísňovať sa majú aj podmienky verejného obstarávania. Čislák chce stanoviť minimálny počet ponúk v jednej súťaži na dve…

Je zaujímavé, s akými „prevratnými“ riešeniami vedia prísť „kompetentní“. Sledovať a porovnávať ceny na trhu, to predsa robí každý nákupca vo výrobnej firme alebo poctivý hospodár. Ale neboli by to liberálni ekonómi, keby sa im aj takýto samozrejmý princíp nepozdával:

… Za porovnávanie a určovanie cien nákupov bude zodpovedné ministerstvo zdravotníctva, konkrétne jeho analytici. Analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar v tom vidí riziko: „Ceny už nebude nastavovať trh, ale človek pod rôznymi vplyvmi.“ Na vysvetlenie – ak by tí nastavili limity príliš vysoko, tak hrozí, že sa tomu dodávatelia prispôsobia a nákupy v nemocniciach zdražejú. Príliš nízke ceny zas môžu odradiť niektorých dodávateľov od zapájania sa do súťaží. Ministerstvo zdravotníctva nevie, kedy bude toto porovnanie hotové a či ho ešte vôbec stihne zrealizovať súčasná vláda…

Ako teda vymyslieť „blbuvzodrný“ mechanizmus fungovania ekonomiky a spoločnosti vôbec, ak tá sa skladá z nedokonalých, skorumpovateľných a ovplyvniteľných jedincov? Nejaké pravidlá existovať musia, ide len o to, aby sa dodržiavali. Problémom zaiste ostáva princíp „nezávislosti“. Vo svojej podstate ľudský jedinec nezávislý byť nedokáže. A ak niekto z politikov deklaruje, že nie je v konflikte záujmov, ak jeho funkcia priamo tento konflikt záujmov umožňuje, tak tu máme prinajmenšom nedostatky v systéme samotnom, ktorý nezaručuje svoju „blbuvzdornosť“, a nedostatky v morálnej úrovni jedincov v zákonodarných a výkonných funkciách. Naozaj nezávisle by rozhodol len robot alebo počítač. Nuž, hľadajme teda najlepšie riešenie!

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846484x
Priemerná čítanosť článkov: 3067x

Autor blogu