Založ si blog

Nemocnice 24

Nemocnice 24

 

Posledné, v poradí piate, oddlženie slovenských nemocníc skončilo v auguste 2019, teraz by nemocnice mali dodržiavať ozdravné plány:

Tretia fáza oddlžovania nemocníc bola ukončená, aktuálne prebieha proces sumarizácie štatistických dát…

… V prvej etape, ktorá sa skončila v júli minulého roka, bola oddlžovaná suma 339 mil. eur. Objem peňazí zahŕňal tak veriteľov nemocníc, ako aj Sociálnu poisťovňu či veriteľov Národnej transfúznej služby. Do procesu oddlžovania sa zapojilo 29 nemocníc a Národná transfúzna služba. Všetko bolo podľa rezortu riadne a načas uhradené. V druhej etape oddlženia je výsledná suma oddlžených pohľadávok z Fixného diskontu vyše 402-tisíc eur a suma oddlžených pohľadávok z elektronickej aukcie je 54,7 mil. eur…

MZ tvrdí, že nemocnice napríklad zvyšujú kontrolu spotreby liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zriaďujú verejné lekárne, obstarávajú modernú zdravotnú techniku alebo sa zameriavajú na skvalitnenie indikátorov kvality, ako sú opakované hospitalizácie a operácie. Kto ešte môže veriť, že to tak bude aj naďalej?

Sotva sa oddlženie nemocníc skončilo, dlhy opäť rastú:

Tempo zadlžovania je podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša rovnaké ako doteraz, a to napriek oddlžovaniu nemocníc. „Priestor, ktorý tu vznikol, sa vôbec nevyužil,“ skonštatoval Nemocnice tak síce odpisujú staré dlhy, no zároveň tvoria nové. A to napriek ozdravným plánom, ktoré každá nemocnica musí prijať a plniť, aby mohla oddlžovanie využiť.

Priestor na zvyšovanie efektívnosti je v nemocniciach obrovský,“ povedal Goliaš. Pritom zdravotnícke zariadenia nemusia byť na vine. Ako Goliaš upozornil, zo zdrojov im odčerpáva mzdový automat lekárov, zvyšujú sa aj platy sestier a ostatného personálu.

Mzdové náklady tak tlačia na ich rozpočty a zvýšenie zdrojov nebolo také veľké, aby ich pokrylo…

… Ani ozdravné plány nie sú bez problémov. Ako Goliaš upozorňuje, nie sú zverejnené. Neexistuje tak tlak verejnosti na ich dodržiavanie.

Mal by existovať verejný odpočet, ako sa plnia, aby boli zverejnené analýzy, prečo sa tak deje alebo nedeje,“ navrhol Goliaš.

Tlak teda vyvíja len ministerstvo zdravotníctva, ktoré ozdravné plány vyhodnocuje. V máji na základe tohto hodnotenia dokonca pozastavilo oddlžovanie jednej z nemocníc. Nezverejnilo však, o ktorú vlastne ide…

… Otázka, či teda ozdravné plány fungujú, sa nedá podľa riaditeľa Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií Štefana Kišša odpovedať jednoznačne.

Do istej miery fungujú,“ povedal pre vZdravotníctve.sk Kišš. Podľa neho by však mohli fungovať aj lepšie, no treba ich tvrdo vynucovať.

Zároveň to však nie je len problém samotných nemocníc a ich ozdravných plánov. Ďalšie rezervy Kišš aj Goliaš vidia napríklad v liekovej politike. Podľa Kišša ide napríklad o centrálny nákup liekov. Tak sa totiž dá výrazne ušetriť.

Za posledné tri roky sme nakúpili centrálne asi 12 % liekov. Ak by sme nakúpili všetky lieky centrálne, bola by to úspora približne 30 až 35 miliónov eur,“ odhadol Kišš…

Na rýchle zadlžovanie nemocníc upozornil v septembri 2019 aj poslanec Beblavý:

… Ako upozornila Veronika Folentová v Denníku E, v tomto roku došlo k najväčšiemu oddlženiu nemocníc v histórii: “Štát za svoje nemocnice, ktoré vedú vládni nominanti, zaplatil dlhy za takmer pol miliardy eur.”  To je celá desatina ročného rozpočtu na zdravotníctvo.

Aj tak to nestačilo. Nemocnice sa okamžite začali znova zadlžovať. Z trinástich veľkých štátnych nemocníc bolo k polovici roka v strate sedem, šesť má mierny zisk alebo je takmer na nule. Celkovo dlhujú po pár mesiacoch od posledného oddlženia 20 miliónov eur…

V programe koalície PS/SPOLU máme viaceré opatrenia, ktoré by mali raz a navždy zastaviť zadlžovanie štátnych nemocníc. NEPATRÍ medzi ne privatizácia, keďže pri veľkých nemocniciach považujeme za kľúčové udržať ich pod verejnou kontrolou.

Navrhujeme zriadenie jedného holdingu, ktorý bude štátne nemocnice manažovať ako sieť. Teda napríklad spoločne nakupovať lieky, materiály či elektrinu, ale aj vyberať a odvolávať vedenie jednotlivých nemocníc striktne na základe profesionálnych kritérií.

Zároveň však hovoríme, že ak sa konkrétna nemocnica bude napriek tomu zadlžovať, vyhlásime v nej nútenú správu a núdzový režim.  Bude to znamenať okamžitú výmenu vedenia, prehodnotenie zmlúv, spolurozhodovanie ministerstva aj pozastavenie rastu platov ..

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846013x
Priemerná čítanosť článkov: 3065x

Autor blogu