Založ si blog

Štrajk zdravotných sestier 03

Štrajk zdravotných sestier 03

 

  1. decembra evidovalo Ministerstvo zdravotníctva 223 prípadov stiahnutých výpovedí.

Aktuálny stav koncom januára 2016 bol 724 podaných výpovedí, malo nasledovať ďalších 600 a neskôr ešte 100. Sestry sa potýkali s vyhrážkami zo strany zamestnávateľov, šikanou a psychickým nátlakom.

…Mnohé vedúce sestry, námestníčky, ale aj samotní riaditelia si volajú sestry na „koberček“, kde na nich vyvíjajú cieľavedomý manipulatívny tlak s úmyslom „zlomiť ich“, aby stiahli výpovede,“ priblížila Lazorová. Ako doplnila, právnik komory sestier registruje prípady, keď si nadriadený pracovník zámerne vyberal sestry, ktoré sú slobodné matky, pričom ich vydieral tým, že ak ostanú bez práce, bez príjmu sa nepostarajú o svoje deti.

V jednom prípade mal podľa Lazorovej nadriadený kontaktovať priamo rodinných príslušníkov sestry, či vedia o tom, že ich mama podala výpoveď. „Tieto praktiky sú absolútne neprípustné a nemorálne a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek nedovolí, aby sa ďalej praktizovali. Žiaden vedúci pracovník, ktorý sa k nim uchýli, by nemal pracovať v zdravotníctve, pretože jeho práca je pomáhať ľuďom a nie vedome ubližovať iným,“ vyhlásila šéfka komory...

Mnohé sestry riešili situáciu tak, že odišli na PN alebo OČR. V Prešove túto „možnosť“ využilo 136 sestier. Nemocnica tak evidovala 1000-percentný nárast chorobnosti sestier v porovnaní s uplynulými 15 rokmi, čo sa rozhodla preveriť aj Sociálna poisťovňa:

…Sestry, ktoré boli tento týždeň vypísané na maródky, už kontroluje aj Sociálna poisťovňa. Požiadala o to nemocnica, pretože chorobnosť za týždeň stúpla o tisíc percent v porovnaní s 15 rokmi. Existuje tu teda podozrenie, že zdravotníčky mohli zneužiť inštitút PN a dali sa vypísať bez toho, aby boli skutočne choré..

Minister zdravotníctva Čislák podal trestné oznámenie na Kaveckú a Lazorovú za šírenie poplašnej správy, pretože tvrdili, že bude ohrozená zdravotná starostlivosť až milióna slovenských občanov.

  1. februára 2016 Premiér Fico vyzval sestry, aby sa vrátili do nemocníc, s prísľubom, že im budú preplatené aj dni, kedy neboli v práci. Sestry boli sklamané, pretože realita bola iná, riaditelia nemocníc o nich nemali už záujem. Preto sa obrátili na prezidenta Kisku, aby im pomohol vzniknutú situáciu riešiť a súčasne Fica vyzvali, aby svoj sľub splnil. Sestry vytýkali Ficovi aj to, že ich nepozval na rokovanie o programovom vyhlásení vlády a obvinili ho z toho, že spolitizoval protest sestier (https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/385428-vypovede-sestier-spolitizoval-fico-tvrdi-kavecka/), pretože tvrdil, že za aktivitami sestier sú nekalé politické záujmy iných politických subjektov.

Následne vyzvali ministra Čisláka, aby odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žilina  Trnave a zabezpečil im návrat do pracovného pomeru, pričom sa odvolávali na Ficov verejný prísľub.

Protest sestier mal aj podporu pacientov.

K protestu sestier sa vyjadril otvoreným listom aj prešovský pomocný biskup Milan Lach, ktorý napísal po celoštátnom stretnutí s kňazmi, poskytujúcich duchovnú službu v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti: Na základe konkrétnych informácií z tohto stretnutia vystúpila do popredia v desivom obraze súčasná situácia slovenského zdravotníctva. Jeho rastúca morálna aj materiálna bieda zapríčinená bezohľadným drancovaním zo strany mocných, ponižovanie a ohrozenie pacienta, vykorisťovanie, útlak a znevažovanie zdravotníckych pracovníkov, osobitne sestier, dosiahli neúnosné rozmery. Mnohí kvalifikovaní a zodpovední lekári a sestry rezignovali na možnosť zmeny k lepšiemu a odchádzajú z našich nemocníc i z našej krajiny. Občania nedostávajú adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Bohužiaľ, namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých, slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať.

V otvorenom liste biskup vyzval premiéra Fica a ministra Čisláka, aby začali bezodkladne riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier. Výzvu podporili niektorí opoziční politici.

Fico ne jeho vyhlásenie reagoval obvinením, že za touto iniciatívou stojí strana KDH a zneužíva katolícku cirkev na predvolebný boj.

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 843431x
Priemerná čítanosť článkov: 3056x

Autor blogu