Založ si blog

Lekári a pacienti, spojme sa!

Lekári a pacienti, spojme sa!

 

 

Zdá sa vám tento nadpis čudný? Alebo snáď povedomý? Totiž opäť táto výzva zaznela, tentoraz z úst doktora Liptáka, v závere relácie Konšpiračný byt č. 92, ktorá odznela v živom vysielaní 20.6.2019 na Slobodnom vysielači. A bolo čo počúvať. Relácia bola tematicky zameraná na práva obetí lekárskych pochybení, a o tomto bude aj dnešný blog. Presnejšie o tom, ako túto problematiku vnímajú samotní lekári. Reláciu som si vypočul z archívu, a nestačil som sa čudovať. Aj keď v oblasti zdravotníctva som už zažil kadečo, mal by som byť predsa zvyknutý. Ale zakaždým bývam zaskočený.

K spojeniu pacientov a lekárov, údajne za zlepšenie pomerov v zdravotníctve, vyzýval už na Slobodnom vysielači iný lekár, doktor Janco v relácii Informačná vojna dňa 25.3.2015.

Doktora Liptáka som si doteraz vcelku vážil, najmä za jeho iniciatívu ohľadne zastaveniu reexportu liekov. Ale po spomínanej relácii som sa utvrdil v názore, že lekárom všeobecne ide o jedno: plný žalúdok a plnú peňaženku. Aha, a ešte o jedno – beztrestnosť.

Môžem len obdivovať hosťa relácie, Janu Mravíkovú, s akým pokojom a nadhľadom reagovala na „argumenty“ pána doktora. Čo mi všeobecne pri argumentácii vadí, sú na prvý pohľad zjavné protirečenia:

  1. Lipták na jednej strane tvrdí, že fakulty vytvárajú hotových odborníkov, na druhej strane obhajuje pochybenia lekárov tým, že sú to pravdepodobne len „zlí“ lekári, ktorí možno vyštudovali s trojkami, nemajú toľko praxe, alebo sú jednoducho len preťažení. A dokáže sa nekonečne hádať o to, či chybujúci lekár je len „zlý“, ale v žiadnom prípade to nie je „lajdák“.
  2. Na jednej strane hovorí, že za lekárov idú študovať len ľudia, ktorí neočakávajú veľké finančné uspokojenie, ale v prvom rade chcú pomáhať pacientom. Na druhej strane ale povie, že sa lekárom na Slovensku neponúka nič, žiadne vhodné podmienky. Vyzerá to tak, že slovenskí lekári majú tak mizerný profesný a súkromný život, že sa neoplatí na Slovensku ostať. Takže ani 3000-5000 náborové príspevky nie sú pre nich zaujímavé. O čo vám to páni lekári vlastne ide? O túžbu nezištne pomáhať chorým a slabým, alebo o vlastný žalúdok a peňaženku?
  3. Dozvieme sa tiež, že medicína je umenie, a nie je vhodné ju spútať predpismi, treba mať individuálny prístup ku každému pacientovi. Len akosi nepriznáva, že ten individuálny prístup sa v praxi prejavuje negatívnym smerom, a to tak, že pacientovi sa „individuálne“ neposkytla správna zdravotná starostlivosť.
  4. Lekárovi sa má prepáčiť prvá chyba, a z nej sa má lekár poučiť. Ale nemá sa za to trestať. Ak pri tom pacient zomrie, tak sa nič nedeje. „Ako sa zahodí stránka, tak sa zahodí život. S tým sa nedá nič robiť:“
  5. Podľa MUDr. Liptáka na celom Ministerstve zdravotníctva pracuje len 6 lekárov, ostatní sú laici, a preto odtiaľ vychádzajú tie nesprávne rozhodnutia. Ale veď predsa ministerkou je MUDr. Kalavská, ktorá sa tiež v jednom rozhovore vyznala z lásky k medicíne a priam neovládateľnej túžbe pomáhať slabým a chorým, preto bola aj jedným z „lekárov bez hraníc“ v Afrike (otázka, je, prečo tam pri toľkej filantropii nezostala?). Obaja štátni tajomníci sú lekári, na čele sekcie farmácie a liekovej politiky a tiež sekcie zdravia sú lekári. Práve kategorizačná komisia, v ktorej sedia lekári, má na svedomí vyradenie mnohých životne dôležitých (a drahých) liekov z kategorizačného zoznamu.
  6. Zdravotné sestry treba podľa doktora Liptáka náležite odmeniť. Ale kto to bol, komu vadili zvýšené platy sestier? Boli to predsa samotní lekári, na čele s MUDr. Dragulom, ktorí podali na Ústavný súd podnet ohľadne protiústavnosti zákona, ktorý sestrám garantoval zvýšenie platov.

Rozobrať by sa dali ešte ďalšie „perly“ z úst MUDr. Liptáka. Ale nemám chuť. Je mi z postojov MUDr. Liptáka aj MUDr. Janca akosi „šoufl“. Namiesto toho, aby sa už konečne schopní a poctiví lekári začali dištancovať od lajdákov, nedoukov, babrákov a morálnych mrzákov, stále hrajú hru podľa pravidiel falošnej solidarity. Páni lekári, nedá sa sedieť na dvoch stoličkách. Buď chránite život, alebo seba.

Nedávno sa MUDr. Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory nechal počuť, že ak ministerka Kalavská nezvýši príjmy do malých regionálnych nemocníc, lekári pôjdu opäť do štrajku. Vedia lekári niečo iné, ako vydierať? Navrhli pre zlepšenie zdravotníctva okrem navyšovania financií aj nejaké iné opatrenia? Ako sa vysporiadať s korupciou na najvyšších miestach, ako vylúčiť skorumpovaných lekárov zo svojich radov, ako uľahčiť pacientom život, ako zvýšiť počty zdravotníkov, ako odnaučiť lekárov vyberať neoprávnené poplatky, ako niesť zodpovednosť za svoju prácu, ako…

 

Samotní lekári len za 5 mesiacov roku 2017 podali faktúry za fiktívne výkony v hodnote 23 miliónov euro. A viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro k tomu len dodá: „Pri odhalených nedostatkoch pri lekároch ide o ojedinelé prípady.“ Do konca roka 2017 to bolo už 27 miliónov.

Lekári spolu s ortopedickými technikmi pripravili za 6 rokov zdravotné poisťovne o 180 miliónov eur. A čo na to  prezident Slovenskej komory ortopedických technikov (SKOrT) Juraj Čief? „Je to iba smeť!“

Lekári sú schopní okradnúť aj sami seba.

A ďalšie kauzy rozkrádania verejných financií zo strany lekárov: zdravotné poukazy na neexistujúcich pacientov za 150 tisíc eur.

Zamestnanci v onkologickom ústave kradli lieky

Fiktívne preventívne prehliadky

Sústavné zadlžovanie štátnych nemocníc, a ich sústavné oddlžovanie z peňazí daňových poplatníkov. Len posledné oddlžovanie nás stálo 585 miliónov eur, pretože riaditelia nemocníc nie sú schopní, ani ochotní dodržiavať rozpočtové pravidlá. Nekonečný príbeh Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá sa tak isto cyklicky zadlžuje a oddlžuje. Prešiel len rok od posledného ozdravného plánu VšZP, poisťovňa bola „v zisku a v dobrej finančnej kondícii“, a už škrtí ceny za laboratórne vyšetrenia a pacienti si ich majú platiť sami…

 

Takže ďakujem za podanú ruku, páni lekári, ale neprosím si. Pacienti majú okrem špecializovaných asociácií, ako je napríklad občianske združenie Nádej pre pľúca, Nadácia na pomoc onkologickým pacientom, organizácia Slovak Crohn Club, organizácia Otvorme dvere-otvorme srdcia a mnohé ďalšie aj zastrešujúcu Asociáciu na ochranu práv pacientov. A myslím si, že pacientov treba chrániť práve pred takýmito lekármi, a nie sa s nimi spájať.

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 848032x
Priemerná čítanosť článkov: 3073x

Autor blogu