Založ si blog

Nemocnice 64

Nemocnice 64

 

Ktoré baktérie sa najčastejšie vyskytujú v nemocniciach a na ktorých oddeleniach?  

Tretina nemocničných nákaz postihuje močové cesty, nasledujú zápaly pľúc a infekcie rán či krvného riečiska. Pri najkomplikovanejších prípadoch zápalov pľúc zomiera každý štvrtý pacient. Najčastejšími pôvodcami zápalov pľúc sú baktérie Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, (https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/europskymi-nemocnicami-sa-siri-bakteria-odolna-voci-antibiotikam-moze-sposobit-aj-pneumoniu/) Staphylococcus aureus, Enterobacter sp., Escherichia coli a Streptococcus pneumoniae. V roku 2013 sa robila rozsiahla štúdia v slovenských nemocniciach. Robili sa stery v nemocničnom prostredí – teda nie priamo u pacientov. Zistilo sa, že enterokoky sa vyskytovali v jednej tretine prípadov, Pseudomonas aeruginosa v štvrtine a Klebsiella v 14 percentách vzoriek. Pseudomonas aeruginosa, ktorá patrí medzi najnebezpečnejšie a odolné voči antibiotickej liečbe, bola vôbec najčastejšou baktériou na steroch z umývadiel. Pri vzorkách odobratých z postelí, alebo z rúk zdravotníckych pracovníkov bol najčastejším zlatý stafylokok. V jednom prípade sa zistil výskyt Pseudomonas aeruginosa v zdravotníckom zariadení dokonca aj v pitnej vode. Najviac multirezistentných baktérií odolávajúcich antibiotickej liečbe bolo na internom, chirurgickom a oddelení dlhodobo chorých. Najrizikovejšie zo zdravotníckych pomôcok boli endoskopy.

„Pacient príde do nemocnice so zlomenou nohou a po troch dňoch sa u neho prejavia príznaky zápalu močových ciest. Najčastejšie je to z dôvodu zavedenia permanentného močového katétra, ktoré viedlo k uľahčeniu vstupu infekcie do močových ciest, ak nebol postup zavedenia úplne správny. Toto je typický príklad nozokomiálnej alebo nemocničnej nákazy. Veľmi časté sú aj infekcie dýchacích ciest po umelej pľúcnej ventilácii,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare, ktoré patria pod finančnú skupinu Penta…

Z iného zdroja:

  • Črevné nákazy – tvoria viac ako 14 percent z celkového hláseného výskytu. Ochorenia sa vyskytovali najčastejšie vo forme hnačiek, hlásené boli najmä na klinikách alebo oddeleniach pediatrie, psychiatrie a na internom.
  • Nákazy dýchacích ciest – tvoria viac ako 27 percent všetkých hlásených nákaz. Väčšinou sa vyskytovali na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny, na psychiatrii a na internom. Išlo najmä o bakteriálne bronchitídy a bronchopneumónie.
  • Močovopohlavné nákazy – tvoria 21 percent zo všetkých nákaz. Najväčší počet bol na oddeleniach internom, anestéziológie a intenzívnej medicíny, psychiatrii a neurológie. Klinicky išlo najčastejšie o zápaly močových ciest po cievkovaní a pri zavedení katétra.
  • Nákazy kože a slizníc – tvoria 5,5 percenta zo všetkých nákaz . Najčastejšie sa vyskytli na neonatológii, chirurgii, internom a neurológii. Klinicky išlo o zápal spojiviek, dekubity, dermatitídy, zápal pupku novorodencov, svrab.
  • Infekcie v mieste chirurgického výkonu a popáleniny – tvoria viac ako 14 percent zo všetkých nákaz. Najviac sa ich vyskytlo na klinikách a oddeleniach chirurgie, traumatológie, anestéziológie a intenzívnej medicíny. Išlo najčastejšie o abscesy operačných rán.
  • Sepsy (ťažké otravy) – tvoria 14 percent všetkých nemocničných nákaz, hlásené boli najmä na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny, internom a chirurgii.
  • Ostatné nákazy – tvoria takmer 3 percenta zo všetkých nákaz. Do tejto skupiny boli nahlásené najmä zápaly mozgových blán, meningitídy, zápaly pobrušnice, zápaly prsníkov. Najviac nákaz sa vyskytlo na internom, neonatológii, chirurgii a neurológii.

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846749x
Priemerná čítanosť článkov: 3068x

Autor blogu