Založ si blog

Poplatky v zdravotníctve 02

Poplatky v zdravotníctve 02

 

 

Stručný chronologický vývoj poplatkov v zdravotníctve na Slovensku podľa dokumentu HPI 10 rokov reformy zdravotníctva:

– 6.3.2003 NR SR schválila prvé poplatky v zdravotníctve. Dôvodmi mali byť: obmedzenie nadbytočného dopytu po zdravotnej starostlivosti, zvýšenie spoluzodpovednosti pacienta za zdravotný stav, zníženie miery korupcie.

– 1.6.2003 Poplatky nadobudli účinnosť. 20-a 50-korunáčky sa stali symbolom zajacovej reformy. Zákon mal dva nedostatky: mal veľa výnimiek a občania nemali dostatok informácií o poplatkoch.

– 1.1.2004 Systémový príspevok na zdravotníctvo pre ľudí v hmotnej núdzi vo výške 50 sk mesačne na každého člena domácnosti s cieľom krytia nákladov na služby spojené s poskytovaním ZS.

– 17.5.2004 Ústavný súd preskúmal legitímnosť poplatkov. Poplatky boli zavedené ako administratívne poplatky za spracovanie údajov, nie za ZS. Ich výška podľa Ústavného súdu neohrozila garantovanú dostupnosť ZS. ÚS teda poslancom nevyhovel.

– 1.1.2005 Zákon č 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti nedefinoval maximálnu výšku poplatkov určenú ako % zo životného minima. Výška poplatkov sa odvtedy určuje nariadením vlády. Ich zmena podlieha rozhodnutiu vlády, nie hlasovaniu v parlamente.

– 1.9.2006 Vláda Róberta Fica zrušila viaceré poplatky. Neodstránila ich z právnych predpisov, len znížila ich výšku na 0 sk. Zníženie poplatkov sa odrazilo v počte návštev lekárov. Podľa VšZP sa tento  počet zvýšil o takmer 9%.

– 8.10.2010 NR SR schválila programové vyhlásenie Ivety Radičovej. Opätovné zavedenie poplatkov sa v ňom neobjavilo. Poplatky zostali na úrovni, ako ich nastavila prvá Ficova vláda.

– 15.5.2012 NR SR schválila programové vyhlásenie druhej Ficovej vlády. Poplatky neboli zvýšené.

– 6.3.2013 K zrušeniu poplatkov v zákone nikdy nedošlo, ich výška bola naďalej na úrovni 0 sk.

 

V nasledujúcich obdobiach pacienti platili nekoordinovane za rôzne služby. V súčasnosti vyberané   poplatky môžeme rozdeliť na:  

  1. paušálne  regulačné  poplatky  z obdobia  Zajacovej reformy (recept, pohotovosť, preprava sanitkou, kúpeľná liečba, pobyt sprievodcu)  
  1. platby za prednostné vyšetrenie, kde výšku poplatkov schvaľujú samosprávne kraje  
  2. platby za služby nad rámec a teda nehradené z verejného zdravotného poistenia (administratívne úkony, estetické a kozmetické výkony a iné obdobné výkony alebo iné zdravotné výkony na vyžiadanie pacienta, ktoré prekročili opodstatnenie, frekvenciu alebo počet výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia)  
  1. platby za výkony a služby nadštandardnej starostlivosti  
  2. iné poplatky, ktoré zaviedli samotní poskytovatelia (za telefónne číslo, za vstup do čakárne, za občerstvenie v čakárni a pod.)      

Slovensko samozrejme nie je jedinou krajinou, v ktorej si pacienti musia za zdravotnícke služby priplácať nie malé peniaze. V dobe, keď Fico niektoré poplatky zrušil, v Maďarsku naopak napodobili zajacovu reformu:

… Od začiatku roka 2007 budú Maďari platiť za každú návštevu lekára 300 forintov a tiež poplatky za hospitalizáciu. Rovnaké poplatky budú pacienti platiť aj v lekárňach.

Od zavedenia poplatku si vláda podľa servera portfolio.hu sľubuje zníženie predpisovaných liekov o štyri až päť percent. Z poplatkov za návštevu u lekára chce vláda získať až 35 miliárd forintov, čo je 2,2 percenta vlaňajších výdavkov na zdravotníctvo. Deficit v zdravotníctve by poplatky znížili o viac ako deväť percent…

… Do konca tohto roka chce vláda rozhodnúť, koľko zdravotných poisťovní bude môcť fungovať na trhu. V súčasnosti je to jedna štátna poisťovňa. Podľa denníka Napi Gazdaság by tak vláda mohla otvoriť poistný sektor aj pre súkromnú konkurenciu…

Zavedenie rôznych poplatkov je len dôkazom, že ústavné právo občana na bezplatnú zdravotnú starostlivosť nie je zaručené a v praxi sa nedodržiava. Trend smeruje stále viac k priamym platbám v zdravotníctve, čo otvára nožnice medzi nízko a vysoko príjmovými skupinami obyvateľstva. Preto aj vznikajú súkromné ambulancie alebo kliniky, zamerané na poskytovanie nadštandardných služieb, ktoré si bežný občan dovoliť nemôže. Ponúkajú napríklad komplexné preventívne prehliadky v cene niekoľko tisíc korún (v roku 2006), estetickú chirurgiu, nadštandardné vybavenie nemocničných izieb, výber operatéra.

 

Zdroj: 10 rokov reformy zdravotníctva (dokumentu HPI)

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 843334x
Priemerná čítanosť článkov: 3056x

Autor blogu