Založ si blog

Nemocnice 28

Nemocnice 28

 

Pozrime sa teraz, akým štýlom hospodária štátne nemocnice. Okrem vysokých mzdových nákladov sprevádzajú nemocnice predražené nákupy takmer všetkého, čo nemocniciam dodávajú súkromné firmy. Či je to zdravotnícka technika a vybavenie, zdravotnícky materiál a pomôcky, ale tiež stravovacie služby, energie, údržba budov a zariadení nemocníc, údržba pozemkov a zelene, likvidácia biologického odpadu atď. Tu vznikol obrovský priestor pre korupciu a prelievanie peňazí daňových poplatníkov na účty súkromných firiem.

Azda najznámejším príkladom je nákup prístrojov CT a MR. Okrem toho ceny vyšetrení CT a MR boli dlhodobo na Slovensku najvyššie z krajín V4. Ceny určovala v podstate VšZP, ostatné dve súkromné poisťovne sa cenami len prispôsobovali. Otázkou ostáva, prečo?

Odpoveď nájdeme v sieti poskytovateľov CT a MR a ich vlastníckych štruktúr. Prevádzky poskytovateľov vlastnia prevažne súkromné osoby napojené rôznymi väzbami na Ministerstvo zdravotníctva, VšZP a územné celky. Ale ani nemocnice, presnejšie riaditelia nemocníc alebo prednostovia oddelí si nedajú ujsť podiel z rozpočtového koláča. Preto nemocnice v mnohých prípadoch nakupovali tieto prístroje opäť od súkromných firiem, či už spriaznených alebo vybratých pod tlakom Ministerstva, za nevýhodné premrštené ceny.

Mediálne najznámejším bol prípad nákupu piešťanského CT-prístroja. Celá neutešená záležitosť začala ešte v novembri 2012, keď bol odvolaný riaditeľ piešťanskej nemocnice Róbert Mamrilla a na jeho miesto bola zvolená Mária Domčeková. Aby to ale bolo možné, zo strany Ministerstva zdravotníctva prišiel krok, ktorým sa do správnej rady nemocnice dosadil ďalší člen Lukáš Kmeťo, čím sa počet členov zatupujúcich ministerstvo zvýšil na štyroch:

… Nemocnica je neziskovou organizáciou. V jej zakladajúcej listine je pritom pomer medzi zástupcami ministerstva ako väčšinového vlastníka a nemocnice ako menšinového vlastníka pevne stanovený na 3 : 2. Rovnako ho stanovuje štatút nemocnice. V prípade päťčlennej piešťanskej sú to štyri hlasy. Ministerstvo malo doteraz len tri.

Návrhy na vymenovanie správnej rady sa podávajú tak, aby traja členovia správnej rady boli zvolení na návrh zakladateľa (ministerstvo zdravotníctva, pozn. red.),“ píše sa v zakladajúcej listine. Piešťanská nemocnica ako menšinový zakladateľ dáva podľa dokumentu návrhy na vymenovanie dvoch členov správnej rady.

Keďže nevedeli presadiť v správnej rade to, čo potrebujú, a nemali kvalifikovanú väčšinu, tak to vyriešili tak, že doniesli list od pani ministerky Zuzany Zvolenskej, že za ministerstvo delegujú štvrtého člena,“ hovorí Alan Suchánek, člen správnej rady za nemocnicu.

Po tom, ako sa štvrtým členom rady za ministerstvo stal Lukáš Kmeťo, odvolali tento utorok doterajšieho riaditeľa Róberta Mamrillu a zvolili novú riaditeľku Máriu Domčekovú.

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková tvrdí, že zvýšenie počtu členov je v kompetencii správnej rady. Pomer 3:2 sa podľa nej vzťahuje podľa zákona o neziskových organizáciách výlučne na prvú zakladajúcu správnu radu.

V zákone sa však píše, že zakladajúca listina obsahuje údaje o prvých členoch správnej rady a môže sa v nej určiť počet členov správnej rady. Ten je päť.

Predsedníčkou správnej rady je Drahoslava Kupcová. Je to manželka Viliama Kupca, poradcu ministra hospodárstva, ktorého firme Tax Audit sa daria obchody so štátnymi firmami za prvej aj druhej vlády Roberta Fica. Ďalším členom správnej rady za ministerstvo je Michal Straka, známy skôr ako raper Ego. Je synom Ruženy Strakovej, Kupcovej spoločníčky vo firme Tax Audit.

Šéfkou dozornej rady, ktorej členov volí správna rada nadpolovičnou väčšinou, sa teraz stala poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová. Ďalšou členkou tejto dozornej rady je Adriana Herdová, Zmajkovičovej poslanecká asistentka…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 847821x
Priemerná čítanosť článkov: 3072x

Autor blogu