Založ si blog

Nemocnice 17

Nemocnice 17

 

O efektívnosti sústavného oddlžovania majú ale mnohí odborníci oprávnené pochybnosti:

… Každé oddlžovanie malo byť podľa Vlachynského to posledné. „Bývalá ministerka Zvolenská sľubovala zastavenie zadlžovania nemocníc už v roku 2015, dnes počúvame o roku 2022,“ pripomenul…

Posledné oddlžovanie nemocníc malo byť druhé najväčšie v histórii slovenského zdravotníctva:

… Po 14 rokoch ide o druhé najväčšie oddlžovanie zdravotníckych zariadení. Štátny rozpočet vyjde na 585 mil. eur, celkový dlh 43 nemocníc sa ku koncu minulého roka vyšplhal na 647 miliónov eur…

  • Na oddlženie štát celkovo uvoľní 585 mil. eur, z nich by sa mali vyrovnať záväzky staršie ako dva roky.
  • Oddlžovať sa bude na etapy, prvé nemocnice vstúpia do tohto procesu v novembri tohto roka (2017), štát na prvé kolo uvoľní 80 mil. eur, do piatich rokov by mali byť oddlžené všetky nemocnice.
  • Týkať sa to bude štátnych aj neštátnych nemocníc (nemocnice VÚC, súkromné).
  • Oddlžovanie bude dobrovoľné, aj zo strany veriteľov, aj zo strany nemocníc.
  • Dlh nemocníc k 31.12. 2016 bol 647 mil. eur, najzadlženejšími sú štátne univerzitné a fakultné nemocnice (dlhujú 547 miliónov eur).
  • Najzadlženejšia je najväčšia nemocnica na Slovensku – Univerzitná nemocnica Bratislava (dlh 207-tisíc eur), ďalšími sú Univerzitná nemocnica v Košiciach (76-tisíc) a Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove (53-tisíc).
  • So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (25 mil. eur), nemocnice v pôsobnosti samosprávnych krajov a transformované na neziskové organizácie (75 mil. eur).
  • Z celkového počtu 114 nemocníc vykazuje záväzky po lehote splatnosti 43 nemocníc, 23 nemocníc takéto záväzky nevykazuje a pri 48 zariadeniach nie sú dostupné údaje (ide o súkromné nemocnice, pričom v tomto prípade sa odhaduje výška záväzkov po lehote splatnosti na úrovni 10 až 20 mil. eur).
  • Ministerstvo zdravotníctva bude uzatvárať s nemocnicami mandátne zmluvy, ktoré budú obsahovať dohodu o povinnom zriadení dozorných orgánov a ich kompetencii, predloženie ozdravného plánu a sankcionovanie jeho nedodržiavania.

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo dve formy oddlžovania

Elektronickou aukciou

  • tá bude realizovaná na elektronickom portáli. Do portálu budú vložené všetky faktúry a záväzky nemocníc. Jednotliví veritelia sa budú môcť na portál prihlásiť a súťažiť o to, aby boli ich pohľadávky uspokojené.
  • Predmetom súťaže je poskytnúť takú výšku diskontnej sadzby z nominálu istiny pohľadávky, ktorou sa zvýši jeho index prednosti, čím sa táto pohľadávka presunie vyššie, až do skupiny záväzkov dlžníkov, ktoré sú kryté finančnými prostriedkami určenými na oddlženie. Každý veriteľ uvidí iba svoje pohľadávky v systéme a zároveň vidí aj posledného úspešného veriteľa.
  • Aukcia bude vzhľadom na vysoký počet veriteľov (asi 3-tisíc) a množstvo pohľadávok (asi 25-tisíc) realizovaná viac dní s uzávierkou po každom súťažnom dni. Veriteľ bude po uzávierke vidieť každú svoju pohľadávku, či je v zóne úspešných, alebo nie.

Dohodou o fixnom diskonte

  • túto možnosť ponúknu všetkým veriteľom. V tomto prípade dôjde k dohode medzi veriteľom a dlžníkom o fixnej výške zľavy z nominálnej výšky istiny, ktorá bude vopred určená pre všetkých veriteľov rovnako a jej výška bude závisieť iba od veku pohľadávky.
  • Princípom bude automatické zoradenie pohľadávok podľa ich veku od nula dní po lehote splatnosti až do 48 mesiacov po lehote splatnosti, pričom maximálna výška diskontu 20 % bude určená pre najmladšie pohľadávky a pohľadávky rovné a staršie ako 48 mesiacov by mali zľavu 2,5 %.

Aby nedochádzalo k ďalšiemu zadlžovaniu nemocníc, manažmenty musia prijať ozdravné plány. Šetriť budú vo všetkých prevádzkových aj organizačných činnostiach. „Máme napríklad nadkapacitu lôžok, a na to viažeme personál, potrebujeme nastaviť efektíiitu na oddeleniach aj pri lôžkach, kde to nepotrebujeme, tak presunieme ľudí niekam inde, o tom to je,“ naznačil minister. Ak niekde minú 80 percent príjmov nemocníc na mzdy personálu, tam sa šetriť nedá. „Musí dôjsť k nejakej racionalizácii aj na strane ľudských zdrojov,“

… Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát. Doteraz najväčšie sa uskutočnilo počas vlády Mikuláša Dzurindu (2002 – 2006) prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Veriteľ. Tá minula 664 miliónov eur, sprevádzali ju však škandály. Kritériá, za akých dostali firmy späť svoje peniaze, boli utajené. Neskôr začalo prenikať na verejnosť, že niektorým Veriteľ akceptoval iba istinu, iným aj úroky, niektorým zasa poslal platby aj dvakrát.

V súvislosti s jeho fungovaním padali trestné oznámenia. Po likvidácii spoločnosti sa časť dokumentácie stratila, a tak nebolo možné zrekonštruovať, koho presne a za koľko Veriteľ oddlžil.

Menšou sumou 130,2 milióna eur pomohol nemocniciam prvý kabinet Roberta Fica (Smer), vláda Ivety Radičovej (SDKÚ) do nich naliala viac ako 300 miliónov eur…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.

Zelenskyj

Prelamuje Zelenskyj ľady? Orbána pozval na mierový summit

08.05.2024 18:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa telefonicky porozprával s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

izrael

Dodali tisíce a 3 500 ich bolo na ceste. USA stopli dodávky bômb pre Izrael

08.05.2024 18:21, aktualizované: 19:16

Spojené štáty žiadajú ochranu civilistov v Rafahu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 849759x
Priemerná čítanosť článkov: 3079x

Autor blogu