Založ si blog

Lieky 22

Lieky 22

 

 

Hoci voľný pohyb kapitálu, tovaru a pracovnej sily by mal teoreticky zabezpečiť aj široký sortiment výrobkov najrôznejšieho druhu, čiže aj liekov, skutočnosť je iná. Jednak tým, že lieky sa považujú za tovar ako každý iný, iba s rozdielom chabej a neúčinnej regulácie reexportu, jednak tým, že na trh sa dostávajú aj lieky s nevyhovujúcim zložením a kvalitou, jednak bývajú zaregistrované aj lieky s falošnými testami. Kontrolné orgány potom musia riešiť tieto situácie, a z toho dôvodu dochádza k výpadkom v zásobovaní liekov.

O reexporte liekov zo Slovenska do zahraničia som písal v častiach Lieky 05, 06, 07, 08, 09.

Reexport liekov bol témou mnohých článkov v médiách:

http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/259323-poradovnik-na-zdravie/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/259327-lieky-na-tazke-choroby-chybaju-vyvazaju-sa-za-hranice/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/281779-za-hranice-uz-nevyvezu-tolko-liekov/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/290775-lekarnicka-komora-chce-presadit-aby-lekarne-nepredavali-lieky-distributorom/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/389477-chybaju-inzuliny-miznu-do-zahranicia/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/397603-drucker-uz-skrti-nekaly-biznis-s-liekmi/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/470050-ek-ukoncila-konanie-voci-slovensku-vo-veci-zakazu-reexportu-liekov/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/425249-lieky-do-48-hodin/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/350556-v-lekarnach-sa-objavili-dalsie-falosne-recepty/

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/455852-pre-spekulantov-s-liekmi-opat-menia-zakon/

 

Každý rok ŠUKL informuje na svojej stránke o vyradení konkrétnych liekov z distribúcie a predaja. O niektorých informujú aj médiá:

Od marca 2016 chýbali v slovenských lekárňach voľnopredajné očné kvapky Ophthalmo-Septonex od výrobcu Teva Czech Industries. V Čechách chýbali tieto kvapky na trhu od 15. novembra 2015. Dôvodom výpadku boli problémy s výrobou a strane výrobcu.

Pre oneskorenú výrobu chýbali aj adrenalínové perá pre alergikov, ktoré pre krátku expiračnú dobu nie je možné dlhodobo držať na sklade.

Podobne dopadol aj liek na cievy Vessel Due F kapsuly. Výpadky začali v novembri 2017 a mal byť nedostupný do konca januára 2018. Výpadky spôsobili problémy vo výrobe. Náhrada zaň neexistuje.

Častejšími dôvodmi pre stiahnutie liekov z predaja boli však podozrenie na možnú prítomnosť cudzorodých častíc v lieku, nedostatok v kvalite lieku, prípadne riziko mikrobiálnej kontaminácie. Len z posledných rokov:

December 2017 – ŠUKL sťahuje niektoré šarže lieku Endiex, ktorý sa používa pri liečbe infekčnej hnačky, pre podozrenie na možnú prítomnosť cudzorodých častíc v lieku.

Január 2018 – Dojčenské mliečne výrobky Amilk Bifido môžu byť kontaminované baktériami salmonely. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pre obavy z možnej kontaminácie salmonelou sťahujú tieto dojčenské mliečne výrobky francúzskej firmy Lactalis už z 83 krajín. Celkovo má byť stiahnutých viac ako 12 miliónov škatúľ dojčenského mlieka od Lactalisu.

Júl 2018 – stiahnutý z trhu liek Valsartan, Valzap, Vapress a Vasopentol kvôli obsahu  N-nitrozodimetylamínu (NDMA) v účinnej látke. NDMA je klasifikovaný ako pravdepodobný ľudský karcinogén. Výrobcom je spoločnosť Zhejiang Huahai Pharmaceuticals so sídlom v Číne.

September 2018 – ŠÚKL stiahol z trhu liek Thiopental. Informoval o tom na svojej internetovej stránke. Dôvodom bolo zistenie nedostatku v jeho kvalite.

September 2018 – ŠÚKL v rámci dohľadu nad trhom so zdravotníckymi pomôckami varuje pred inzerovanými výrobkami, ktoré vyzerajú ako zdravotnícke pomôcky. Ide napríklad o načúvací prístroj, roztok do ucha na obnovenie sluchu, dekompresno–magnetický pás na chrbticu či biomagnetické vložky do topánok. Inzeráty vychádzajú v printových médiách a výrobky ponúkajú prostredníctvom zľavového klubu. Takéto inzeráty obsahujú nepravdivé a zavádzajúce informácie o vlastnostiach výrobkov, pričom sa odvolávajú na neznáme alebo neexistujúce osoby – na profesorov, objaviteľov či lekárov.

Október 2018 – Liek pomáhajúci pri epilepsii a stavoch úzkosti budú pacienti hľadať v lekárňach už márne. Od budúceho roka výrobca sťahuje z trhu všetky formy rivotrilu. Argumentuje tým, že v súčasnosti k nemu existujú bezpečnejšie alternatívy. Lekári o tom presvedčení nie sú a tvrdia, že nájsť náhradu bude náročné.

December 2018 – ŠÚKL nariadil stiahnutie dvoch šarží lieku Pleumolysin, ktorý sa používa pri suchom dráždivom kašli, pri zápaloch hltanu, hrtanu, priedušnice a pri akútnych a chronických zápaloch priedušiek.. Dôvodom ich stiahnutia je zistený nedostatok v kvalite, v parametroch obsah etanolu a hustota, pričom návrh na stiahnutie šarží má preventívny charakter.

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 841786x
Priemerná čítanosť článkov: 3050x

Autor blogu