Založ si blog

Lieky 20

Lieky 20

 

 

Ale ani podobné akcie, ako bola Pangea v roku 2015, nezastavili špekulantov. V roku 2018 upozornil ŠUKL na webovú stránku ru-486. Označil ju za nelegálnu online lekáreň, ktorá ponúka lieky neznámeho pôvodu. Na stránku upozorňoval už v roku 2012, keď sa rovnako predaj tejto tabletky objavil aj v Čechách. Vždy, keď sa stránku podarilo zablokovať, špekulanti zmenili doménu. Na stránke ponúkajú potratové tabletky:

...V Českej republike a západných krajinách sú tieto potratové tabletky povolené, ale s tým, že ich podanie je pod kontrolou lekára, ktorý ženu poučí o dávkovaní aj o možných rizikách.

U nás je tabletková forma interrupcie nelegálna…

…ŠÚKL do toho celého ešte pripomína, že u nás sa cez internet môžu ponúkať iba lieky, ktoré sú na Slovensku registrované, a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis…

České Hnutie pre život urobilo fingovanú kúpu potratového lieku, aby zistilo, ako ľahko je možné sa dostať k nelegálnym liekom:

…Hnutie sa vydávalo za budúceho otecka, ktorý chce objednať potratové lieky pre partnerku v 20 týždni tehotenstva. „Nemáme radi, keď sa to robí takto neskoro,“ odpisujú im zo stránky.

Nasleduje ďalšia otázka: Čo s tým (plodom) normálne robia ľudia? Neporadíte?

Odpoveď bola šokujúca: „Spláchnu, zakopú, hodia do rieky. Ak zakopať, tak najlepšie, kde nechodí veľa psov.“

Človek z infolinky opisuje, ako vyzerá plod v 20-tom týždni. Veci vraj majú nielen naštudované, ale ako dodáva, „praktické skúsenosti sú viac ako štúdium“.

Komunikácia pokračuje. Tvrdia ďalej, že „sú krajiny, kde je potrat úplne zakázaný a tam ho robíme my pod lekárskym dohľadom“.

Paradoxne do toho celého vyznieva ich tvrdenie, že podporujú život.

Miestami budúceho otecka presviedča, aby si tabletky neobjednával. „Nemyslíme, že to (potrat) chcete.“

Tvrdia, že chemickým potratom sa zaoberajú 11 rokov, z toho sedem rokov majú webstránku. Ročne majú až 11-tisíc objednávok.

Prepočítavame, že pri priemernej objednávke v cene 50 eur mohli mať ročný obrat aj pol milióna eur.

Hnutie podalo na stránku ešte vlani (2017) trestné oznámenie, včera ho doplnilo o nové zistenia. Začiatkom tohto roka sa po dohode s českým liekovým ústavom rozhodlo, že si na stránke aj reálne objedná potratový set. A bez problémov ho aj dostalo. Odosielateľ tabletiek bol ten istý ako v našom prípade…

Platbu za nelegálne potratové tabletky bolo možné uhradiť cez slovenskú banku:

…Majiteľom účtu má byť podľa Hnutia pre život neznámy cudzinec Olabode Olaitan Samson…

Za celým nekalým biznisom stojí Hana Lazová, ktorá vystupovala pod troma menami:

…Slovenka, ktorá je držiteľkou domény e-shopu v Čechách, vystupovala okrem mena Hana Lazová aj pod ďalšími dvomi menami. 

Jedným z nich je už spomenuté meno Hana Soli, ktorá dnes drží živnosť BLUE FLAMES. 

Tretím, a zrejme najznámejším menom, je Hana Beckley. Na internete vystupovala pomerne otvorene, popularizovala a predávala liek ru-486. 

Podľa rôznych záznamov žila aj v Londýne. Keď o nej písala česká Mladá Fronta Dnes, tvrdila, že postihu sa nebojí, lebo má trvalý pobyt v Nigérii.

„Je to normálny biznis,“ povedala Hana Beckley českým novinám.

„Ide o peniaze. Na Slovensku stojí potrat 300 eur, plus nutné vyšetrenia a kontroly ultrazvukom, ktoré si žena platí, takže zaplatíte asi 400 eur,“ dodala…

O kauze s potratovými tabletkami informoval aj Ján Kuciak s kolegyňou Janou Čunderlíkovou.

1.februára 2018 polícia 42-ročnú bratislavčanku zatkla na pošte v Trenčíne, kde chcela odoslať zákazníkom tovar. 8. novembra 2018 bola okresným súdom Bratislava I odsúdená na šesť rokov nepodmienečne:

… Obvinená sa trestnej činnosti kladenej jej za vinu dopúšťala takým spôsobom, že si zadovažovala bez povolenia lieky vyvolávajúce po ich požití potrat, ako aj antikoncepčné tabletky rôzneho druhu a tieto prostredníctvom webovej stránky bez povolenia predávala, a to v období najmenej od 1. 1. 2016 do 1. 2. 2018…

Nezrovnalosti okolo potratových tabletiek sú aj ohľadom ich registrácie, čo vrhá nepriaznivé svetlo na kompetentné orgány:

…Pokusy o registráciu potratových tabletiek boli nedávno aj na Slovensku. 

Ako popisuje na svojom webe Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku (HFI), koncom roka 2012 zaregistroval Štátny ústav na kontrolu liečiv potratové tabletky Mifegyne a Medabon.

Registrácie boli nelegálne, keďže slovenská legislatíva nedovoľuje chemický potrat. 

HFI naliehal na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby zabezpečila zrušenie registrácií potratových tabletiek na Slovensku.

Ministerka vo februári 2013 HFI opísala, že užívanie potratových tabletiek by bolo v rozpore s našou legislatívou, avšak odmietla registrácie zrušiť. HFI preto poslali spolu s Fórom života ministerstvu ďalší list s argumentmi, prečo treba registrácie zrušiť. Ministerka Zvolenská reagovala, že rezort má všetko pod kontrolou a registráciu nie je potrebné zrušiť.

Medzitým ubehli tri roky, čo boli prípravky Mifepristón a Mifegyne u nás registrované, avšak neboli uvedené na slovenský trh. Preto sa dostali na tzv. zoznam Sunset Clause a začal sa proces zrušenia ich registrácie. 

Vo februári 2016 bola zrušená registrácia prípravku Mifepristón. Držiteľ registrácie prípravku Mifegyne sa ešte dožadoval výnimky z pravidla zrušenia registrácie. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením ministra Tomáša Druckera požiadalo ŠÚKL, aby zrušil registráciu Mifegyne, čo sa aj stalo v apríli 2017. 

Vo viacerých západných krajinách sú síce potratové tabletky legálne, ale na ich užitie sa viažu jasné pravidlá. Napríklad v Spojených štátoch amerických regulátor stanovil, že požiť tabletky možno iba v zdravotníckom zariadení pri poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý má oprávnenie prípravok predpísať. Úrad pre potraviny a liečivá vyslovene varuje pred kupovaním potratových tabletiek na internete… 

Podľa ŠUKL je možné si legitimitu internetovej lekárne overiť na internete:

legitimitu internetovej lekárne, prostredníctvom ktorej by si chceli zakúpiť lieky, si môžu overiť jednoduchým kliknutím na spoločné logo. Budú automaticky presmerovaní na webovú stránku liekovej agentúry daného členského štátu, na ktorej sa nachádza zoznam všetkých subjektov oprávnených ponúkať predaj liekov na diaľku. V zozname si pacient vyhľadá daný subjekt, aby sa ubezpečil, že uvedená lekáreň realizuje internetový výdaj v zmysle platných právnych predpisov, resp. povolenia. V prípade, že pacient danú lekáreň v zozname nenájde, neodporúča sa pacientom pokračovať ďalej v nákupe. Zoznam subjektov vykonávajúcich internetový výdaj, si môžete pozrieť na: http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page_id=4380…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 847182x
Priemerná čítanosť článkov: 3070x

Autor blogu