Založ si blog

Nedostatok zdravotníckych pracovníkov 12

Nedostatok zdravotníckych pracovníkov 12

 

Lekárske fakulty nemajú problém prijať väčší počet študentov:

…„Fakulta má dostatočné kapacity a prijať navyše študentov nevidíme ako problematické,“ reagoval na premiérovu výzvu dekan Jeseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine Ján Danko. Ročne sa k nim hlási od 820 do 1600 študentov, prijmú len 100 až 125. Tento počet by mohli navýšiť o ďalších sto…

…Lekárska fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach iba krátko odpovedala, že po rokovaniach vedenia fakulty s predstaviteľmi ministerstva financií je schopná v nasledujúcom akademickom roku prijať o 30 študentov viac na všeobecné lekárstvo a o desať viac na zubné lekárstvo. Ročne prijíma zhruba 220 uchádzačov na všeobecné lekárstvo a 40 na zubné….

Iná situácia je ale v univerzitnej nemocnici v Bratislave:

…Bývalý dekan lekárskej fakulty v Bratislave a prednosta Chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave Peter Labaš povedal, že v hlavnom meste môžu vziať aj tristo študentov navyše, ale nie je ich kde učiť. „Študenti potrebujú vyučovacie priestory, čiže učebne, prednáškové sály, v bratislavskom Ružinove nemáte skoro nič, Kramáre sú beznádejné, tam nepomôže ani rekonštrukcia. Jediná nemocnica ktorá spĺňa kritériá univerzitnej nemocnice, je žiaľ, štátna nemocnica na Mickiewiczovej v Starom Meste,“. Podľa neho tiež chýbajú odborníci, ktorí by mladých lekárov vyučovali. Aj Labaš prízvukuje, že tridsať percent všetkých študentov medicíny odchádza do zahraničia. „My vychovávame lekárov pre Európsku úniu. Keď prijmeme 150 študentov navyše, tak treba počítať s tým, že 50 z nich odíde,“ skonštatoval…

Prezident Asociácie súkromných lekárov MUDr. Šóth, práve ten, ktorý sa sťažuje na dlhý pracovný týždenný čas (30 hodín týždenne pre špecialistov) a podľa ktorého je 30-eurový poplatok od pacienta v mimoordinačných hodinách málo, a tiež 12 eur na hodinu za službu na pohotovosti v noci, má na veci iný názor:

… „To, že bude viac študentov medicíny, je fajn, ale treba tiež pripraviť podmienky, že keď prídu do praxe, aby to predčasne nezabalili,“ zdôraznil šéf súkromných lekárov Šóth. Spoločenské uplatnenie lekára je dnes podľa neho nulové, finančné ohodnotenie je slabé, pritom ide o ťažkú a náročnú prácu….

Je vôbec niečo, na čo sa tento človek nesťažuje?

 

Vyzerá to ale tak, že podobné zmýšľanie majú aj iní lekári, ktorým nestačia ani ponúkané platy, ani rôzne iné výhody. Čo teda vlastne chcú?

…Svet zdravia má momentálne na svojej stránke 70 inzerátov na voľné miesta lekárov najrôznejších špecializácií. Márne hľadajú napríklad pediatrov do Rožňavy, do Revúcej či špecialistov na gynekologické oddelenie do Svidníka.

Táto sieť nemocníc pritom podľa hovorcu Kráľa ponúka lekárom náborové príspevky vo výške 3 000 až 5 000  eur. Odmeny sú aj za odporučenie vhodných lekárov na jednotlivé pozície, a to od 50 do 500 eur.

Lekárov sa vedenie spoločnosti snaží podporovať v ďalšom univerzitnom vzdelávaní, spolupracujú s lekárskymi fakultami a lekárom ponúkajú aj skrátené a nižšie ako polovičné úväzky:

„Dôvodov je viacero – delenie sa o skúsenosti, vykrytie aktuálnej personálnej situácie na poddimenzovaných oddeleniach, výpomoc v čase dovoleniek či na špecializovaných pracoviskách. Skrátené úväzky zároveň chceme ponúkať aj ženám, našim lekárkam a sestrám, na materskej dovolenke vzhľadom na vysokú feminizáciu v zdravotníctve,“ hovorí Tomáš Kráľ.

 

Aby absolventi lekárskych fakúlt neodchádzali do zahraničia, Jana Cigániková zo strany SaS navrhla tzv. virtuálny účet pre študenta medicíny, ktorý by mal hodnotu nákladov na jeho štúdium:

…SaS navrhla, aby po skončení vysokej školy bol vytvorený virtuálny účet v hodnote štúdia absolventa. „Ak by šiel pracovať do zahraničia a do stanoveného času by sa nevrátil, tento účet by sa premenil na skutočný a prostriedky by musel do slovenského rozpočtu vrátiť,“ …

Študent by sa mal sám zaviazať, že splní takto dané podmienky štúdia.

 

Ministerstvo zdravotníctva však zastáva opačný názor:

…vysokoškolský systém vzdelávania na Slovensku je budovaný v súlade s Bolonským procesom, ktorého jednotlivé princípy sa zakladajú aj na voľnom pohybe osôb v rámci európskeho priestoru. „Okrem toho náš systém vzdelávania na vysokých školách nepredpokladá také riešenia, ktoré by limitovali uplatniteľnosť absolventov na trhu práce, napr. ich zaviazaním zostať pracovať po skončení štúdia na Slovensku,“ dodal rezort…

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846974x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu