Založ si blog

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve 07 Trocha histórie

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve

07 Trocha histórie

 

3.12.2016 vyšiel v týždenníku PLUS 7 dní článok s názvom A minister zatiaľ mlčí, rozhovor s predsedom Najvyššieho kontrolného úrad (NKÚ) Ing. Karolom Mitríkom. V tej dobe totiž NKÚ vykonal kontrolu ekonomických výsledkov v deviatich štátnych nemocniciach (univerzitných a fakultných). Zo zistených výsledkov vyplýva:

Kontrolované boli UN Bratislava, FNsP B.Bystrica, UN Košice, FN Nitra, FNsP N.Zámky, FNsP Žilina, FNsP Trnava, FN Trenčín, FNsP Prešov. Len FN Nitra mala v tomto období každý rok kladnú bilanciu. Všetky ostatné nemocnice hospodárili so stratou.

Za sledované obdobie 5 rokov (2011-2015) malo 9 nemocníc objem výkonov 2,5 miliardy. Vraj poisťovne neplatia výkony. Ale poisťovne z tohto objemu výkonov neuhradili len 88 miliónov, čiže necelé 3%. Čiže nemocnice peniaze dostali!

V nemocniciach sa nedodržuje zákon o rozpočtových pravidlách. Zákon o rozpočtových pravidlách hovorí, že ak organizácia vytvára v dvoch po sebe idúcich rokoch stratu, zriaďovateľ má povinnosť dať takúto firmu do likvidácie. Nemocnice však do likvidácie dať nemožno. Hodnota nemocníc je o 27% nižšia, ako ich záväzky, čiže ak by sa dnes nemocnice predali, tak to nepokryje ani vzniknuté dlhy.

Používa sa zastaraná technika, napriek zdaniu, že sa nakupuje nová (kauzy s predraženými CT prístrojmi). 80% techniky je zastaranej, čo si vyžaduje vysoké náklady na opravy. Časť prístrojov je staršia ako 20 rokov, je už účtovne odpísaná. Čiže nie je pravda, že sa nakupuje vo veľkom predražená technika. Ano, nakupuje sa, ale nie v takom počte, ako je potrebná. Zistené bolo predraženie v nákupoch o 32-167%. Protokoly z kontrol v Bratislave, Košiciach, Trenčíne, Prešove a B.Bystrici pôjdu orgánom činným v trestnom konaní. Objednávanie nákupov je netransparentné, drahé a špekulatívne.

44-57% rozpočtu nemocníc ide na zdravotnícky materiál, nákup a opravu techniky a mzdy. Z týchto nákladov tvoria mzdy až 60%. Vysoké sú prevádzkové náklady, energeticky náročné nezateplené budovy, staré okná, neregulovaný systém dodávky tepla. Ministerstvo zdravotníctva nevenuje pozornosť kontrole dodržiavania rozpočtov, nemocnice chátrajú a produkujú každý rok dlh.

Nemocnice boli oddlžené v roku 2011 sumou 400 miliónov a iba v tomto jedinom roku vykázali zisk. Odvtedy vytvárajú stratu, ktorá je teraz 607 miliónov, o tretinu viac, ako je hodnota celého majetku nemocníc.

NKÚ plánuje nasledovné kontroly: kontroly zdravotníckych zariadení, ktoré sú štátnymi akciovými spoločnosťami, ďalej detských fakultných nemocníc a špeciálnych zdravotníckych zariadení.

Zníženie príjmov do zdravotníctva má na svedomí aj odštátnenie ziskových pracovísk – dialýza, laboratóriá, záchranná služba.

Všetky štátne nemocnice vedú politickí nominanti Smeru, dosadení ešte minulou vládou. Minister zdravotníctva od svojho nástupu nevymenil jediného riaditeľa štátnej nemocnice, hoci nedodržiavajú základný zákon o rozpočte a dlhodobo hospodária v strate.

Toľko stručne zo spomínaného rozhovoru.

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 843277x
Priemerná čítanosť článkov: 3055x

Autor blogu