Založ si blog

Nemocnice 53

Nemocnice 53

ÚDZS vykonal v neurochirurgickej klinike na Kramáre dohľad 28.2. a 6.3.2018. Podľa hovorkyne Eriky Kováčikovej predseda správnej rady úradu (v tomto prípade doktor Illéš) je do funkcie vymenovaný vládou a do činnosti súvisiacej s výkonom dohľadu správna rada nemôže zasahovať.

O riadne prešetrenie kauzy s čakacími listinami žiadal aj LOZ:

„Kauza už veľmi dlho traumatizuje spoločnosť, znižuje dôveru pacientov v zdravotníctvo a poškodzuje meno samotnej Univerzitnej nemocnice Bratislava. A ak skutočne dochádzalo k machináciám v čakacích listinách, kde čakali na záchranu života aj onkologickí pacienti s nádorom mozgu, problém čakacích listín má aj obrovskú morálnu a etickú rovinu,“ uviedol v otvorenom liste predseda LOZ Peter Visolajský…

… Čo však už dnes vieme, je, že predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) niekoľko mesiacov neospravedlniteľne nekonal. Dnes vieme, že podozrivý, ktorý má byť úradom vyšetrovaný, stále figuruje vo vedení ÚDZS. Takýto stav je neakceptovateľný,“ myslí si Visolajský…

Lekárske odborové združenie ministerke znova odporučilo, aby boli čakacie listiny na operácie verejné.

Pod tlakom médií ÚDZS začal 1. októbra 2018 kontrolovať všetky zdravotné poisťovne:

… Všímal si zoznam a vyraďovanie poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti na neurochirurgii. Úrad si vyžiadal podklady aj od UNB. ÚDZS má právomoc preverovať, či zdravotná poisťovňa postupuje v súlade so zákonom. Podľa neho musí zdravotná poisťovňa zaradiť poistenca do zoznamu na návrh poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Musí tiež kontrolovať opodstatnenosť zaradenia poistenca do zoznamu a jeho vedenie v zozname, a to prostredníctvom revízneho lekára

Problémy na neurochirurgickej klinike pokračovali v podobe zlyhávajúcej zdravotníckej techniky. V januári 2019 sa pokazili dva z troch operačných stolov, čím sa odsunuli plánované operácie. Atmosféra medzi personálom aj pacientmi bola neuroticky našponovaná. Napriek tomu Generálna riaditeľka Univerzitnej nemocnice Renáta Vandriaková uistila ministerku, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient nepocíti obmedzenia. Namiesto riešenia dlhotrvajúcich problémov slovné pozitivistické deklarácie ako z brožúrky pre kindermanažérov. Rovnaký pohľad na vec ale nemali zamestnanci kliniky, keď poslancom adresovali list, v ktorom píšu o hroziacom kolapse. O neuronavigačné prístroje žiadali už v roku 2017. Podľa Evy Kliskej, hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava, je list šírením poplašnej správy a zdravotná starostlivosť na bratislavských Kramároch je zabezpečená. Pokazené operačné stoly mali byť nahradené zapožičanými, pokiaľ sa nekúpia cez verejné obstarávanie nové. Na toto vyhlásenie reagovali lekári z Kramárov ďalším listom, v ktorom upozorňujú na zastrašovanie zo strany vedenia nemocnice a tiež na to, že súčasné investície sú smerované do nového neurochirurgického zariadenia v Ružinove.

Ministerka Kalavská zhodnotila problémy na klinike ako zlé pracovné vzťahy a nedostatočnú komunikáciu a odmietla kritiku, že príčiny sú v materiálnom vybavení. Podľa nej sa do Neurochirurgickej kliniky investovalo viac ako 700 tisíc eur a ďalšie peniaze do tejto kliniky ba mali ísť aj v roku 2019. Klinika dostala podľa MZ aj 55 nových lôžok pre pacientov a transportný pľúcny ventilátor. V prvom polroku tohto roka dostane pracovisko aj angiograf, navigačný prístroj pre neurochirurgiu a takisto dva nové operačné stoly. V roku 2018 čerpala Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorá tvorí päť nemocníc 34,5 mil. eur z rozpočtovej kapitoly MZ SR. K najväčším investíciám patril nákup nových nemocničných lôžok aj s príslušenstvom, RTG prístrojov a C-ramien, CT prístrojov a hardvéru a softvéru. Peniaze na modernizáciu prístrojového vybavenia UNB šli aj do nákupu laparoskopov, laserov, monitorov vitálnych funkcií, pľúcnych ventilátorov, ultrazvukových sond a infúznych púmp.

Chýbajúce neuronavigačné prístroje klinika tiež vyriešila zapožičaním. Ministerstvo sľúbilo, že v najbližších mesiacoch budú mať nové. Nakoniec vedenie UNB rozbehlo zrýchlenú súťaž cez elektronický kontraktačný systém na tri operačné stoly.

… „Pacient nie je a nebude ohrozený,“ vyhlásila Kalavská. Na otázku, že či aj v prípade, ak by sa situácia nemedializovala, tak by boli stoly tak rýchlo dodané na kliniku, odpovedala: „Pevne v to verím.“..

Okrem chýbajúcej techniky ale situáciu zhoršovalo aj plánované otvorenie nového neurochirurgického zariadenia v Ružinove:

Problémom aj naďalej ostáva nedostatok sestier na klinike, chýba ich až 17. Z toho dôvodu majú dlhodobo uzatvorené štyri z desiatich lôžok so zvýšenou starostlivosťou. Mimo nemocnice sú odkláňaní pacienti s vnútrolebkovým krvácaním, komplikovaní pacienti sú nezriedka umiestnení na bežné oddelenia. Na klinike preto nechápu plány nemocnice, ktorá chce zriadiť ďalšiu neurochirurgiu v Ružinove. Ani zabehnuté pracovisko na Kramároch totiž nemá dostatok personálu…

Lenže skutočnosť je viac zamotaná, ako je na prvý pohľad zrejmé. Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorú v súčasnosti tvorí päť zariadení v Petržalke, Ružinove, na Kramároch, v Starom Meste a Podunajských Biskupiciach, malo podľa plánov Ministerstva prejsť zásadnou zmenou. Zariadenia sa mali od januára 2018 postupne odčleňovať. Informatívny materiál o rozdelení UNB v júni 2017 schválila vláda. Ružinovská nemocnica mala byť jedinou, ktorá zostane súčasťou komplexu univerzitnej nemocnice a plánuje sa s jej rekonštrukciou. Predpokladaná investícia je 80 miliónov eur.

Podľa Ministerstva teda bola pozornosť sústredená na Ružinov a nový zdravotnícky komplex na Rázcochách. Malo sa začať s budovaním nového neurochirurgického zariadenia v Ružinove, aj s novým urgentným príjmom. Lenže páni doktori si presadili, že z Kramárov sa sťahovať nebudú, hoci celý komplex bol už zastaralý, bez investícií, poruchový a ekonomicky neefektívny. Podľa Druckerových plánov mali Kramáre zaniknúť po dobudovaní Ružinovskej neurochirurgie a novej koncovej nemocnice v Rázcochách. Lenže na základe stanoviska lekárov sa musel vybudovať aj špecializovaný urgent na Kramároch, ktorý mal riešiť najzložitejšie prípady. Preto sa financie začali drobiť. Na prevádzku Kramárov šli aj peniaze, ktoré by inak šli na financovanie Ružinova. Alebo naopak? Ministerstvo chcelo jedno, a lekári zas druhé:

Podľa vysokopostaveného zdravotníka z prostredia univerzitnej nemocnice, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, efektívnejšie by bolo presťahovať neurochirurgiu z Kramárov do Ružinova, ale neurochirurgovia to odmietli. „Vylobovali si to, že sa do Ružinova sťahovať nebudú,“ … Rozhodnutie ministerstva hodnotí tak, že pravdepodobne Rázsochy nedostavajú. „Inak si tento nezmyselný krok neviem vysvetliť, len tým, že Kramáre nakoniec zostanú zachované, pretože nová UNB nebude,“ myslí si.

Záchranár a odborník na urgentnú medicínu Karol Jarábek investíciu do Kramárov nehodnotí ako dobrý nápad. „Poznám urgentné príjmy oboch nemocníc a musím povedať, že jednoznačne po každej stránke je lepší ružinovský,“ podotkol Jarábek. Ružinovský komplex stojí na rovine, prakticky v širšom centre mesta. Je prístupný zo širokej cesty a ľahko dostupný z iných bratislavských lokalít aj z diaľnice, to znamená aj z okolitých regiónov Bratislavy. „V interiéri sú priestranné chodby a boxy, kde je jednoduchšia manipulácia s vozíkmi, keď záchranári privezú pacienta,“ pripomenul.

Kramársky centrálny príjem je úplný opak. Je tam zlý prístup, nemocnica sa nachádza na kopci, prístupové cesty sú úzke. Ak sa tam stane dopravná nehoda, sanitka sa do nemocnice nemusí dostať. Rovnako tesný je aj interiér oddelenia. „Keď som pracoval na záchranke, často sme mali čo robiť, aby sme sa predrali pomedzi pacientov, úzke chodby plné chorých, niekedy sme nemali ani ako prejsť,“ konštatoval Jarábek.

Vybudovať nový urgent na Kramároch má podľa neho význam len v takom prípade, ak by sa postavila úplne nová budova. „V opačnom prípade sú to vyhodené peniaze,“ mieni záchranár. Poukazuje na fakt, že s nemocnicou na Kramároch sa ako s dlhodobým projektom nepočítalo už vtedy, keď sa začala stavať. Malo ísť o dočasné zariadenie…

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 845481x
Priemerná čítanosť článkov: 3063x

Autor blogu