Založ si blog

Nemocnice 38

Nemocnice 38

Nákup zdravotníckej techniky mal po dve desaťročia jednu zásadnú chybu. Nemocnice si nákupy organizovali samy, namiesto toho, aby ministerstvo zdravotníctva realizovalo centrálne nákupy techniky, ale aj iného potrebného zdravotníckeho materiálu. Toto začal riešiť až minister Drucker a prvé reálne výsledky prinieslo až pôsobenie ministerky Kalavskej. Preto slovenskí pacienti prišli v posledných dekádach vďaka predraženým nákupom o mnoho miliónov eur:

… Na základe nariadenia ministra zdravotníctva Tomáša Druckera musia nemocnice, ktoré chcú nakupovať, najskôr zaslať rezortu technické požiadavky na prístroj. „Na ich základe ministerstvo stanoví priemernú cenu požadovanej zdravotníckej techniky a zašle ju nemocnici. Tá si urobí prieskum trhu a predloží ministerstvu žiadosť so všetkými zistenými detailmi. Ministerstvo ju posúdi, ešte raz porovná ceny, ktoré ponúkajú firmy s databázou, až potom vydá stanovisko,“ vysvetlila postup hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová. Až po týchto krokoch môže nemocnica vyhlásiť verejné obstarávanie.

Ceny zdravotníckych prístrojov začalo ministerstvo porovnávať pred pol rokom. Stalo sa tak po medializácii kauzy plánovaného nákupu piešťanského CT-čka. Aj ďalšie doteraz známe škandály sa udiali pred týmto krokom. Od decembra eviduje rezort 41 žiadostí z 13 nemocníc. Najčastejšie chcú porovnať ultrazvukové prístroje, videoendoskopické zostavy či operačné stoly.

Porovnávanie cien prístrojov podľa Pondelovej zabezpečuje trojčlenný tím. Dvaja sú z odboru verejného obstarávania a jeden z Inštitútu zdravotnej politiky.

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského ceny a parametre sa mali porovnávať už dávno. Znížili by sa tak netransparentné nákupy. Pred dvoma rokmi mali odborári podozrenie, že pri obstarávaní dvoch operačných stolov v nitrianskej nemocnici bola zvýhodnená firma, ktorá ako jediná spĺňala podmienky a súťaž vyhrala. „Vedenie nemocnice si dalo technickú požiadavku na nosnosť, ktorú má stôl udržať. Tá bola 500 kilogramov a iba jediná firma na našom trhu ponúkala takéto operačné stoly, ostatní vyrábajú stoly do nosnosti 450 kilogramov,“ povedal s tým, že najťažší pacient, akého kedy nemocnica mala, vážil 170 kg.

Škandál vyvolali nákupy štyroch ultrazvukov v košickej nemocnici, ktoré ešte v roku 2013 získala za 375-tisíc eur bez DPH. V porovnaní s nemocnicou v českom Vsetíne ich preplatila asi o 115-tisíc eur. Nemocnica stanovila také požiadavky, že sa na tendri zúčastnila len jedna spoločnosť, hoci sa o zákazku zaujímalo ďalších 13 firiem.

Visolajský tiež zdôraznil, že ministerstvo by malo okrem cien vyhodnotiť aj to, či daná nemocnica skutočne potrebuje prístroj s premrštenými technickými parametrami a potom by sa nestalo, že by bol v tendri len jeden uchádzač.

Súhlasí aj analytik ekonomického inštitútu Ineko Dušan Zachar. „Môžeme len veľmi orientačne odhadovať, že ak by vo všetkých jednoponukových tendroch súťažili dvaja uchádzači, výsledné ceny by mohli klesnúť takmer o 19 miliónov eur ročne,“ doplnil s tým, že nemocnice by tak mohli ušetriť až 11,6 percenta…

… Podľa analytika Zachara situácia so zlým hospodárením zdravotníckych zariadení sa tak ľahko nezmení. Problémom je slabá morálka v spoločnosti, nedostatočná vymožiteľnosť práva a žiaden trest, len sústavné oddlžovanie nemocníc a neúčinná štátna regulácia. „Ak tu máme štátne vlastníctvo nemocníc, je potrebné mať vo funkciách buď ľudí, ktorí sú zodpovední, alebo mať nastavené také automatické pravidlá a reguláciu, ktoré prinesú sankcie či postihy v prípade pochybení. A to absentuje,“ zdôraznil analytik. Namiesto toho prichádza odmena pre zle hospodáriacich – oddlženie

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 841793x
Priemerná čítanosť článkov: 3050x

Autor blogu