Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve 10 Nedávna minulosť

3. februára 2019, citizen, Slovesnké zdravotníctvo

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve

10 Nedávna minulosť

Úspornými opatreniami mala VšZP v roku 2017 ušetriť 115 miliónov eur. Ozdravný plán odsúhlasil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Aké je to jednoduché, rozhadzovať z cudzích peňazí. Takto dokáže hospodáriť hociktorý cigán. Natrčiť ruku a potom míňať. Škrtenie na pacientoch, poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a distribútoroch liekov a zdravotníckych pomôcok bude pokračovať dovtedy, kým VšZP nedosiahne vyrovnaný rozpočet. Aby bolo opäť z čoho kradnúť. A poisťovňa, už neviem koľký krát uisťuje, že „pacient na zdravotnej starostlivosti ukrátený nebude“. Asi by bolo úprimnejšie a pravdivejšie občanov uistiť, že ich poisťovňa znova ošklbe a nechá ich trpieť a umierať  bez pomoci.

Vybraté úsporné opatrenia VšZP

Opatrenia, ktoré môže zrealizovať VšZP sama

Navrhnuté opatrenia, s ktorými musí pomôcť ministerstvo zdravotníctva (napr. zmenou zákona)

Ozdravný plán si pochvaľujú poslanci, ktorí odsúhlasili ani nevedia čo, a samozrejme niektorí dosadení vedúci pracovníci na čele štátnych zdravotníckych zariadení. Napríklad taký Jozef Valocký, riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave a súčasne poslanec za stranu Smer a člen zdravotníckeho výboru povedal: „Poisťovňa musela niečo urobiť a aj to urobila. Nemám dôvod neveriť, že riešenia navrhnuté jej manažmentom prinesú pozitívne výsledky.“

Všimnime si (ne)pomer úspor: poisťovňa chce šetriť v roku 2017 na liekoch a zdravotníckych pomôckach 62,55 mil. eur, na nemocniciach, ambulanciách, dopravných sanitkách a kúpeľoch spolu 51,72 mil. eur a na vlastnej prevádzke 881-tisíc. Spolu tých plánovaných 115 miliónov.