Založ si blog

Lieky 06

Lieky 06

 

 

Na reexport liekov upozorňoval neskôr aj MUDr. Peter Lipták, keď 18.02.2015 podal na GP SR Trestné oznámenie pre dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. Na šiestich stranách stručne a prehľadne uvádza legislatívne zmeny od roku 1991 do roku 2014, ktoré umožnili toto neľudské rozkrádanie. Za všetko hovoria čísla, ktoré na pravú mieru uvádzajú pokles spotreby liekov a zníženie nákladov na lieky:

  • nárast celkových nákladov na lieky o 26,76%
  • nárast nákladov poisťovní o 17,49%
  • nárast nákladov pacientov o 125,25%
  • pokles spotreby liekov o 9,22%
  • nárast priemernej ceny lieku o 39,63%
  • nárast priemernej úhrady poisťovne o 29,42%
  • nárast priemerného doplatku o 148,12%

Zo strany Slovenskej lekárnickej komory vzišla iniciatíva, aby sa zabránilo lekárňam odpredávať lieky späť distribútorom. Podľa viceprezidenta SLEK Ondreja Sukeľa:

…Lieky distribučným spoločnostiam predáva podľa informácií SLEK polovica lekární na Slovensku. Reexport sa týka približne 20 liekov na liečbu onkologických, psychiatrických či neurologických ochorení. Reexportované lieky končia najmä v severských krajinách a Nemecku.

„Vzhľadom na túto realitu sa často stáva, že pacienti sa k svojim liekom nedostanú hneď, ani do 24 hodín a musia čakať aj týždeň či dva,“ povedal Sukeľ. Z vlastnej skúsenosti uviedol príklad, keď musel dvom pacientom rozdeliť jedno balenie lieku. „Chceme preto prinútiť lekárne, aby nemohli predávať lieky distribútorom a takisto chceme, aby sa ohlasovacia povinnosť distribučnej spoločnosti pri vývoze lieku zmenila na povoľovacie konanie“…

Opäť tu narážame na nejasnosť a nesúlad slovenskej legislatívy (Ústava SR) a legislatívy EU:

…Riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Adam Hlôška v tejto súvislosti pripomenul, že v súčasnosti môže vývoz lieku zakázať Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL) v prípade, ak je vývozom ohrozené zdravie a život občanov Slovenskej republiky. Doteraz sa tak stalo v prípadoch štyroch liekov. ŠUKL podľa Hlôšku zvažuje zákaz vývozu ďalších piatich liekov.

„Musí to však prejsť riadnym správnym konaním,“ upozornil a dodal, že možnosť zakázať vývoz lieku má SR v legislatíve ako jediná z krajín Európskej únie. „Problém reexportu liekov je pritom problém v celej Európskej únii a neexistuje jednotná právna úprava, ktorá by reexport regulovala, keďže je to legálne podnikanie na základe voľného pohybu tovaru,“ vysvetlil Hlôška…

Súkromný záujem (zisk) má jednoducho prednosť pre verejným záujmom (zdravie občanov):

…Situáciu by zrejme nezlepšil ani prípadný etický kódex, v ktorom by sa lekárne zaviazali nepredávať lieky distribútorom. „Uvažovali sme aj o tomto, no bolo by zasa od nás neetické žiadať od lekárne, ktorej klesá obrat, aby sa zriekla legálneho príjmu,“ povedal Sukeľ.

Dodal, že za zmienku by však určite stálo sprísniť podmienky pre založenie distribučnej firmy. „Dnes na to v podstate stačí 150 štvorcových metrov skladových priestorov a jeden obchodný zástupca,“ konštatoval viceprezident SLEK…

11.10.2013 sa konala tlačová konferencia ohľadne reexportu liekov, na ktorej riaditeľ ústavu  PharmDr. Ján Mazag okrem iného informoval:

  • Štátny ústav pre kontrolu liečiv od januára 2013 vykonáva zber, monitoring a analýzu údajov z oznámení o zámere vyviesť liek, ktorým sú distribútori povinní informovať štátny ústav o zámere vykonať vývoz humánneho lieku. 
  • ŠÚKL na základe údajov z oznámení o zámere vyviesť lieky zo Slovenska prešetroval viac ako 30 liekov s podozrením na nedostupnosť. 
  • ŠÚKL vydal na základe vlastných analýz a vyjadrení hlavných odborníkov 38 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre 9 distribučných spoločností a pre celkovo 54 340 balení liekov. 
  • ŠÚKL vydal rozhodnutia o nepovolení vývozu pre distribučné spoločnosti Roncor, Retia, Pharex, Ing. Dušan Sichrovský ADUS, Medicarim, CS Pharma, Pharmagen a Evopharm. 
  • Z oznámení distribútorov o zámere vyviesť liek vyplýva, že najviac liekov sa plánuje vyviesť do ČR (44%), Nemecka (23%), Litvy (9%), Dánska (7%) a Veľkej Británie (5%). 
  • ŠÚKL analyzoval aj údaje o počte balení liekov reálne vyvezených za I. polrok 2013. Tieto údaje porovnával s počtom balení liekov uvedených v oznámeniach o zámere (plánovanom vývoze) vyviesť lieky s nasledovným zistením: Počet balení liekov vyvezených zo Slovenska je v porovnaní s počtom balení liekov uvedených v oznámeniach o zámere vyviesť tieto lieky oveľa nižší ako realizovaný vývoz a predstavuje štvrtinu z celkového počtu balení uvedených v oznámeniach  o zámere vyviesť lieky zo Slovenska. 
  • Počet spotrebovaných balení liekov (hradených alebo čiastočne hradených z verejného zdravotného poistenia) v SR predstavuje ročne asi 100 mil. ks balení liekov. Počet vyvezených liekov sa pohybuje v rozsahu do 1% z počtu balení ročne spotrebovaných liekov. Druh a počet reálne vyvezených liekov je kontinuálne monitorovaný a analyzovaný a bude súčasťou ďalších opatrení smerujúcich k zabráneniu prípadnej nedostatkovosti liekov, ako aj zabráneniu možného ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v ďalšom období. 
  • Na zistenie, či distribútori dodržiavajú rozhodnutia ŠÚKL o nepovolení vývozu, vykonávajú inšpektori ŠÚKL náhodné kontroly v distribučných spoločnostiach. 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 843408x
Priemerná čítanosť článkov: 3056x

Autor blogu