Založ si blog

Nedostatok zdravotníckych pracovníkov 06

Nedostatok zdravotníckych pracovníkov 06

Nezáujem mladých ľudí pracovať v zdravotníctve je podmienený nízkymi platmi, náročnými pracovnými podmienkami, nekorektnými vzťahmi v zdravotníckych zariadeniach, nízkym spoločenským statusom a v neposlednom rade aj kauzami, ktoré sprevádzajú rezort zdravotníctva. S možnosťou vycestovať za prácou do zahraničia môžu mladí ľudia porovnávať:

…Mladých ľudí podľa nej doslova uráža, že takmer trojnásobne vyšší plat dostane sestra v spomínanom Írsku (2 030 eur), v Nemecku (2 200 eur), v Rakúsku (2 300 eur), vo Veľkej Británii (2 477 eur) či vo Švédsku (3 112 eur). S výnimkou Maďarska majú lepšiu gážu ako sestry na Slovensku aj v susednom Poľsku (786 eur) alebo Česku (1 000 eur).

Absolventov ošetrovateľstva podľa Lazorovej následne odradí aj nevyhovujúce pracovné prostredie v zdravotníckych zariadeniach. Veľmi rýchlo totiž prídu na to, že v priestoroch s plesnivými a zatečenými stenami či nepolohovateľnými a hrdzavými posteľami sa pacienti nedajú ošetrovať tak, ako sa učili v školách. Mladých ľudí znechucuje aj korupcia či dlhodobé ignorovanie nespokojných zdravotníkov zo strany politikov.

Za posledných päť rokov na Slovensku viac sestier ubudlo, ako do systému prišlo. V júni a júli zaregistrovali len 23 absolventov, vlani to bolo v porovnateľnom období roka až 102. Celkovo v našich zariadeniach dnes chýba asi 12-tisíc sestier…

…Podľa členky rady komory Dany Zrubcovej robia zahraničné kliniky medzi našimi študentmi ošetrovateľstva nábory už hneď po skončení prvého ročníka. „Ponúkajú im štipendiá, ak sa im čím skôr zaviažu,“ pridáva s tým, že školáci podľa jej informácií absolvujú pravidelné odborné stáže v zahraničí. „Porovnávajú podmienky v iných štátoch a je potom úplne logické, že sa už nechcú vrátiť späť“…

Slovenskí lekári odchádzajú najmä do Čiech a Nemecka alebo Rakúska. Lákajú ich tam lepšie pracovné podmienky a väčšie platy:

…Plat začínajúceho lekára v Nemecku je 4000 eur v hrubom a postupne rastie. Pôsobí tam už viac ako tisíc slovenských lekárov. Pre porovnanie – na Slovensku ich zostalo 18-tisíc. 

Naše lekárske fakulty stojí šesťročné štúdium každého jedného „skončeného“ lekára 50 až 60-tisíc eur, odhaduje Stredoueurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI)….

…Práve Nemecko zaznamenalo v posledných rokoch najväčší prírastok našich doktorov. Koncom roka 2014 ich tam podľa evidencie Nemeckej lekárskej komory pracovalo 1039, rakúska komora evidovala minulý rok 153 doktorov zo Slovenska.

Začiatočný hrubý plat lekára v Nemecku spravidla nie je nižší než 3900 eur. Pre vysoké odvody a dane táto suma v čistom však znamená len približne 2500 eur. Ak lekár pracuje v nemocnici, ktorej zamestnanci patria pod lekárske odbory, každoročne jeho príjem rastie o približne 150 eur….

…V Česku nájdete slovenských doktorov takmer na každom oddelení. Z mnohých sa tam časom stali primári. „Kedysi bolo u nás Slovákov ešte viac. V súčasnosti vzhľadom na vyššie platy na Slovensku aj zmenu kurzu koruny ich je tu menej,“ povedal Michal Sojka z Českej lekárskej komory.

Podľa neho dnes Slováci aj Česi odchádzajú už priamo do Rakúska, Nemecka či Veľkej Británie. „Boli sme akási prestupná stanica, dnes už o Česko nie je taký záujem zo strany Slovákov ako býval,“ dodal.

Aktuálne v Českej republike evidujú 1799 lekárov zo Slovenska. Odchod slovenských lekárov do Česka sa spomalil najmä pre plošné zvýšenie platov za vlády Ivety Radičovej…

Pochybujem ale, že každý lekár, ktorý nie je na Slovensku spokojný, je schopný sa v zahraničí presadiť. Väčšina slovenských ambulantných lekárov si predstavuje svoju prácu ako 4-hodinový pracovný čas s minimálnym vynaloženým úsilím:

…Slušnému platu však musí obetovať najmä zo začiatku veľké množstvo energie. Má to ťažšie než doma. Cíti väčší tlak od pacientov a ani sestry mu tak veľa, ako na Slovensku, nepomáhajú. Napríklad injekcie v Nemecku zavádza lekár, zatiaľ čo u nás sestra…

Tiež nie všetci majú toľko energie a chuti, aby zvládli potrebné jazykové skúšky:

…Nie len Slováci, ale aj iní zahraniční lekári majú v Nemecku spočiatku problém. Jazyková bariéra je v porovnaní s angličtinou o to väčšia, že v nemeckej medicíne sa natoľko nepoužívajú latinské slová ako napríklad v angličtine.

Lekár, ktorý sa poctivo „drvil“ anatómiu, tak musí v Nemecku začínať v tejto náročnej „encyklopédii“ v podstate odznova.

Takáto situácia je, samozrejme, nezávideniahodná najmä pre nemeckých pacientov, ktorí si roky platili vysoké zdravotné odvody. Nemci sú na lekárov náročnejší než Slováci, ale zároveň sa toľko nesťažujú na vlastné problémy.

Nemci majú strach, že im lekár z cudziny nerozumie. Platí to najmä o menej významných nemocniciach, kde majú služby lekári-cudzinci, častokrát jediným Nemcom v týchto prípadoch je len primár.

V Nemecku je to čoraz väčší problém, zo zahraničia prichádza veľa lekárov, ktorí nemčinu zvládajú zle,“ hovorí právnik Hartwig Meyer stojaci na čele Združenia na ochranu pacientov pre agentúru AFP.

V Nemecku si každý spolkový štát určuje požadovanú jazykovú úroveň nezávisle. Väčšina vyžaduje minimálne certifikát európskej úrovne B2. Lekár by mal byť schopný v jazyku obstojne komunikovať. 

Certifikát B2, ktorý u nás poskytuje iba Goetheho inštitút, nevyžaduje žiadny test zo zdravotníckej terminológie. „Ak má niekto B2, dokáže si určite kúpiť párok či lístok na autobus, ale nie je tu žiadna záruka, že dokáže hovoriť s pacientom,“ povedal prezident lekárskej komory v Porýní-Falcku Jürgen Hoffart…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 846826x
Priemerná čítanosť článkov: 3068x

Autor blogu