Založ si blog

Štrajk zdravotných sestier 04

Štrajk zdravotných sestier 04

 

Aj keď boli rozdiely medzi jednotlivými nemocnicami čo sa týka počtu chýbajúcich sestier, v podstate všetky nemocnice riešili vzniknutý stav podobne: odložili plánované operácie, ktoré neboli akútne dôležité; ponechali v prevádzke len životne dôležité oddelenia, na ktorých museli slúžiť zostávajúce sestry nadčasy; ministerstvo presunulo malý počet sestier z iných nemocníc; nastúpil malý počet armádnych sestier; zrušili niektoré oddelenia alebo počet lôžok; nahradili sestry záchranármi.

V jednotlivých nemocniciach to vyzeralo takto:

Žilina – V prípade nutnosti bude musieť nemocnica využiť pomoc od okolitých zariadení. Ide najmä o nemocnicu v Čadci a Dolnom Kubíne. Vedenie nemocnice neplánuje redukovať žiadne lôžka, obmedzí však činnosť oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Odložili niektoré plánované operácie pacientov, ale nejde o život ohrozujúce stavy. Urgentný príjem bude fungovať bez obmedzení.
Prešov – Pacienti nemusia cestovať do iných zariadení, všetci budú vybavení v prešovskej nemocnici. Na posilnenie anestéziologického oddelenia nemocnica povolala zdravotníkov z radov armády. Nie je to však nič výnimočné, v nemocnici už dnes pracujú traja armádni zdravotníci. Je možné, že nemocnica dočasne zníži počet lôžok na niektorých oddeleniach a že dôjde k zlúčeniu oddelia cievnej chirurgie s oddelením chirurgie.
Trnava – Akútne výkony a hospitalizácie nebudú obmedzené, je možné, že nemocnica prispôsobí program plánovaných výkonov a hospitalizácií. Sestry podali výpovede na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, gynekologicko-pôrodníckej klinike a neurologickom oddelení. Traumatologicko-ortopedická klinika, urgentný príjem a aj všetky jednotky intenzívnej starostlivosti fungujú v normálnom režime. Vedenie nemocnice nevylúčilo, že v prípade nutnosti bude spolupracovať s nemocnicami v Piešťanoch, Bratislave, Nitre či Galante.
Bojnice 
Odchod sestier pocíti najmä psychiatrické oddelenie, kde sa od pondelka znižuje počet postelí. Pacientov plánuje nemocnica presúvať do nemocníc v Martine, Trenčíne a v Považskej Bystrici.
Košice, Banská Bystrica, Bratislava, Nové Zámky – O pacientov bude postarané tak ako v bežných dňoch.
Martin – Zdravotným sestrám v martinskej nemocnici uplynie výpovedná lehota až koncom marca. Až vtedy pristúpia k špeciálnemu režimu na internom oddelení.
Trenčín 
Výpovedná lehota sestier vyprší koncom februára, starostlivosť o pacientov bude od pondelka v plnej miere zabezpečená.

  1. januára 2016 končila výpovedná lehota sestrám, ktoré dali výpoveď medzi prvými. Do tohto dátumu ich ešte mohli stiahnuť. Prešovské sestry sa rozhodli ukončiť pracovný pomer a výpovede nestiahlo 304 sestier. Prešovská nemocnica evidovala v tomto termíne 91 stiahnutých výpovedí a prijala do pracovného pomeru 100 nových zdravotných sestier. Ostala tak v deficite 195 sestier. Plne funkčných tak ostalo 60% oddelení, na ôsmich oddeleniach dočasne znížili počet lôžok a prechodne bola pozastavená iba činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré pričlenili k oddeleniu chirurgie.

Po vlne stiahnutých výpovedí skončilo pracovný pomer spolu 540 sestier, najviac to bolo v Žiline (175) a v Prešove (304). Po odchode sestier sa tieto nemocnice dostali do krízového stavu, hoci celý čas minister Čislák ubezpečoval občanov, že zdravotná starostlivosť nebude v žiadnom prípade ohrozená. Riaditeľ žilinskej nemocnice Ivan Mačuga mal na začiatku februára 2016 zabezpečený chod oddelení len na jeden týždeň. Nemocnice boli nútené prijať zdravotné sestry Ozbrojených síl SR. Do prešovskej nemocnice ich prišlo sedem a do žilinskej päť, kde pridelili na výpomoc aj sestry z Trstenej a Dolného Kubína. Pomôcť v núdzi mala aj nemocnica v Martine.

V akom stave sa nachádzala žilinská  a prešovská nemocnica, hovoria jej bývalí zdravotnícki pracovníci:

…Bývalé sestra Gabriela Nováková, ktorá viac ako dvadsať rokov pracovala v prešovskej nemocnici na oddelení ARO a od pondelka je nezamestnaná, uvádza, že si nevie prestaviť, ako môže byť zabezpečená zdravotná starostlivosť. „Ak z oddelenia anestézie odíde z 29 sestier 21, zostane osem, z toho sú dve dlhodobo práceneschopné, čo bude s pacientmi?“ pýta sa Nováková.

Podobne reagoval aj Miroslav Vlk, ktorý do piatka pracoval ako sestra špecialistka v žilinskej nemocnici na oddelení ARO. „Z dvadsiatich sestier odišlo 19, takže nerozumiem, ako môže byť špičkovo zabezpečená zdravotná starostlivosť na takom ťažkom oddelení,“ pripomenul Vlk. Tam podľa neho musí byť jedna sestra na jedného pacienta, maximálne na dvoch. Chorí sú v umelých spánkoch, na umelých ventiláciách, treba ich stále monitorovať, polohovať…

Po celý čas tvrdilo Ministerstvo zdravotníctva, že aj napriek protestu sestier bude zdravotná starostlivosť zabezpečená v plnom rozsahu:

Minister Čislák považuje túto krízu za lokálnu. Včera inicioval stretnutie všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti z Prešovského kraja. „Všetci potvrdili, že sú pripravení v prípade potreby spolupracovať a poskytnúť súčinnosť,“ avizoval Čislák.

Išlo o zástupcov súkromných, mestských aj štátnych nemocníc, prítomní boli aj zástupcovia záchranárov…

Takýto optimizmus ale nezdieľali s ministrom zdravotníci:

…Šéf Lekárskeho odborového združenia žilinskej nemocnice Peter Blaško si myslí, že ministerstvo aj manažment nemocnice situáciu zľahčujú. „Keď v minulom roku dalo výpoveď len oveľa menej sestier, ako je to teraz, situácia bola zúfalá, jedenásť hodín sme rokovali,“ pripomenul Blaško. Čo bude teraz, to si netrúfa odhadnúť.

Predseda prešovského odborového združenia lekárov Michal Polician vyzval vládu a ministra, aby so sestrami rokovali a nevyčkávali. Podľa neho krízové scenáre, ktoré majú vedenia pripravené, nebudú fungovať…

…„Varujeme všetkých vedúcich pracovníkov vrátane ministerstva zdravotníctva pred takýmto riešením situácie, pretože je nereálna a v ďalšom období nezaručí dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí Polician…

 

 

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 845929x
Priemerná čítanosť článkov: 3065x

Autor blogu