Založ si blog

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve 12 Nedávna minulosť

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve

12 Nedávna minulosť

 

Aby toho nebolo málo, v októbri 2017 si vedenie VšZP udelilo odmeny vo výške 25 tisíc eur. Odmeny sa ušli aj bývalému predstavenstvu, ktoré priviedlo poisťovňu do krachu.

pre súčasné predstavenstvo (za obdobie 17. 5. 2016 – 31. 12. 2016)

* Miroslav Kočan, predseda – 9 113,11 eura
* Milan Horváth, podpredseda – 7 974,25 eura
* Michal Ďuriš, člen – 6 834,27 eura
* Tibor Papp, člen – 559,70 eura (do funkcie nastúpil 13. 12. 2016)

pre bývalé predstavenstvo (za obdobie 1. 1. 2016 – 16. 5. 2016)

* Miroslav Vaďura, predseda – 4 777,40 eura
* Antónia Borovková, členka – 3 583,05 eura
* Vieroslava Králičková, členka – 3 583,05 eura

Ak by vás bolela hlava z toho, že babráci, ktorí  nevedia hospodáriť s vašimi peniazmi, si z vašich peňazí ešte nadelia odmeny, tak vedzte, že všetko je v súlade so zákonom. Ako vysvetlil ďalší darmožráč na teplom úradníckom mieste, hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková, „odmeny sú plne nárokovateľné v zmysle Zmluvy o výkone funkcie. Nevyplatenie jednotlivých zložiek odmien by bolo porušením zmluvných podmienok s právnymi dôsledkami pre VšZP“. Nevadí, že sa dodržiavaním takéhoto uznesenia vlády, porušujú najzákladnejšie ľudské práva pacientov a najelementárnejšia etika. Podporila ju aj hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová: „O výške variabilnej zložky odmien za výkon funkcie členom predstavenstva sme rozhodli v súlade s uznesením vlády, takisto so stanovami spoločnosti a tiež v zmysle Zásad odmeňovania členov predstavenstva“. A za čo vlastne títo darmožráči odmeny dostali? Za šetrenie na CT a MR vyšetreniach, liekoch a zdravotníckych pomôckach, zdravotníckych materiáloch, za zrušenie zmlúv vyše 70 ambulanciám, za zníženie platby za dialýzu nemocniciam aj lekárom, za dopravu pacientov, zníženie platieb za kúpele.

Na nehorázne odmeny reagoval aj minister Drucker. Myslí si, že „súčasné viazanie odmeňovania na plnenie ozdravného plánu vo VšZP je korektné a v poriadku. Pripomenul tiež, že vyplatenie týchto odmien nebolo z prostriedkov určených na zdravotnú starostlivosť“. „Kto by prišiel robiť za 500 alebo 700 eur tam, kde spravuje tri miliardy?“ opýtal sa Drucker. Spomeňme si na Druckerovo vyhlásenie, že ak sa potvrdí, že VšZP nemala v roku 2015 vykázať zisk a niektoré náklady boli zle zaúčtované, bude žiadať vrátenie odmien od predošlého vedenia poisťovne. Naopak, predošlé vedenie (Vaďura, Borovková, Králičková) dostali odmeny aj za rok 2016, a z odmien za rok 2015 museli vrátiť iba polovicu. Drucker prízvukuje, že aj manažéri v štátnych podnikoch musia byť zaplatení adekvátne tomu, akú zodpovednosť nesú. Áno, ak tú zodpovednosť naozaj nesú. Veľkou zodpovednosťou sa oháňajú politici, poslanci, štátni úradníci, sudcovia…Majú pravdu v tom, že mali by vykonávať profesionálne a náročné rozhodnutia. Za úspechy byť odmenení, ale za prípadné chyby niesť aj zodpovednosť. Ale skutočnej zodpovednosti sa všetci úspešne vyhýbajú a na odmeny si uzákonili nárok. Arogancia moci a pažravosti už dávno na Slovensku prekročila akékoľvek predstaviteľné hranice…

Ako ďalej ? 26

28.03.2022

Ako ďalej ? 26 Správna diagnostika nie je taká samozrejmosť, ako sa laikovi môže zdať: Radkin Honzák: Obecně se má za to, že schizofrenie se vyskytuje u jednoho procenta populace, jenže v USA v sedmdesátých letech tvrdili, že mají výskyt tříprocentní. Zjevná hloupost. Dobrali se k ní proto, že tato diagnóza se tam stala sběrným košem pro pacienty, s jejichž [...]

Ako ďalej ? 25

27.03.2022

Ako ďalej ? 25 Nechme už léky a technologie být. I samotní lékaři mají přece na medicinalizaci lví podíl, a nejen proto, že se nechávají všelijak uplácet od farmaceutického průmyslu, nemyslíte? Ano, třeba poslední DSM-5, Diagnostický a statistický manuál Americké psychiatrické společnosti, vytvořený předními psychiatry, je z tohoto pohledu snad největší paskvil. [...]

Ako ďalej ? 24

25.03.2022

Ako ďalej ? 24 Moderná psychiatria sa vydala cestou, kedy prirodzené ľudské vlastnosti alebo reakcie na určité situácie, na ktoré doteraz ľudia používali prirodzené spôsoby liečby, „preklasifikovala“, aby vzápätí na takto novovzniknuté diagnózy ponúkla svoju liečbu. A ako inak, farmakologickú. Bulharský koeficient je číslo, kterým je nutné násobit získaný [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 276
Celková čítanosť: 845931x
Priemerná čítanosť článkov: 3065x

Autor blogu